Blogga

Vilka olika erfarenheter har du av egenvard?

Vilka olika erfarenheter har du av egenvård?

Egenvård kan innebära risker Egenvården kan samtidigt innebära risker, eftersom det handlar om att lämna över hälso- och sjukvårdsåtgärder till en patient. Egenvård hamnar också i gränslandet mellan olika huvudmäns ansvarsområden.

Vad kan du identifiera för likheter mellan samarbete samverkan och samordning?

​Samverkan, samarbete och samordning är snarlika begrepp, men har olika definitioner enligt Socialstyrelsens termbank:

  • Samverkan är något som sker inom och mellan olika enheter, myndigheter och samhällsaktörer.
  • Samarbete är ett gemensamt bedrivet arbete som gäller en avgränsad uppgift..

Vad är samordnad individuell planering?

Samordnad individuell plan, SIP, ska upprättas tillsammans med brukare och patient om insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas. SKR erbjuder bland annat utbildningspaket för dig som arbetar med SIP eller just ska börja.

Vad innebär handräckning av läkemedel?

Handräckningen kan bestå i att öppna en burk, riva av en dospåse och lägga tabletterna i en kopp på bordet, eller påminna att ta läkemedel. Personen ska vara helt klar och adekvat samt veta precis vilka läkemedel som personen ska ha, hur de ska tas och när de ska tas.

Hur personalen kan samarbeta med varandra och med andra yrkeskategorier för att vård och omsorg ska bli god för patienten?

En central del av kommunikationen mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen är när patienten förmedlar sin bild av sin sjukdom, sina hälsoproblem och sin livssituation. Personalen måste vara lyhörd och kommunicera på patientens villkor för att diagnostik och behandlingsval ska bli ändamålsenliga.

Vad innebär SIP möte?

Det är en förkortning av samordnad individuell plan. En SIP gör att du och dina närstående kan vara med och bestämma om hur vården eller omsorgen ska planeras, så att det blir så bra som möjligt. I texten används förkortningen SIP.

Share this post