Blogga

Hur kan vi forandra normer?

Hur kan vi förändra normer?

Det finns ingen anledning att förändra de normer som hjälper oss att samexistera och underlättar vår vardag. Det är de normer som begränsar människors liv som vi vill förändra. Baksidan med normer är att de blir synliga när någon avviker.

Hur framställs normer?

För att skapa normer för grupper vi själva inte tillhör måste vi ställa oss frågan: vem är den andra? Ett unikt jag kan bara finnas i förhållande till den andra och på så vis kan andras annanhet störa den egna självbilden. Normer skapar avvikelsen och avvikelsen skapar normen.

När och hur bryts normer på sociala medier?

Forskning visar att unga mår sämre, detta på grund av av att de spenderar mycket tid på sociala medier. Därför tycker vi att det är viktigt att få en djupare inblick i vad som faktiskt blir publicerat på Instagram, som gör att de mår dåligt, för att sedan försöka bryta dessa visuella normer.

Vad betyder det att bryta mot sociala normer?

Personer som bryter mot gemensamma sociala normer finns överallt omkring oss. Det kan vara personen som pratar för högt på biblioteket eller som inte bär munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

Hur påverkar Könsnormer samhället?

Det finns också många olika normer kring hur vi förväntas vara eller leva våra liv. Det kan handla om allt från hur vi klär oss, vem det anses okej att bli kär i och hur vi förväntas vara för att vi är tjej respektive kille. Dessa normer kan påverka både hur vi ser på oss själva och hur vi ser på andra.

Vad upprätthåller normer?

Sociala normer kan ses som regler som fungerar som informella sociala kontrollmekanismer. De baseras i allmänhet på någon form av konsensus som upprätthålls med sociala sanktioner. Sanktionerna varierar med grund i hur kraftigt ett visst brott mot normerna riskerar att störa gruppens sociala struktur.

Hur tänker man normkritiskt?

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.

Vad händer när normer bryts?

Den som bryter mot en rådande norm kan hamna i situationer där en återkommande behöver förklara sig. Det kan innebära att ständigt behöva komma ut och väljer en att inte göra det kan det innebära att en antas vara en del av normen och därmed vara något eller någon en inte är.

Kan Media påverka människors normer?

Att digital teknik i grunden har förändrat hur många människor lever står klart idag. I den nya boken Hybrid Media Culture ger forskarna från Umeå universitet konkreta exempel på hur det går till när digital teknik används för att ändra maktstrukturer, förskjuta normer och skapa nya samhälleliga förutsättningar.

Share this post