Rekommendationer

Varfor ska barn sporta?

Varför ska barn sporta?

Det ger barnet en hälsosammare livsstil som även ger dem större självförtroende, tillfredsställelse, gemenskap och förmågan att koncentrera sig och även prestera bättre i skolan. Idrotten ger även barn en starkare kroppen och förutsättningar för att växa och utvecklas på bästa sätt.

Vad lär man sig av idrott?

I kursplanen för ämnet idrott och hälsa står det i ämnets syfte och roll bland annat att barn och ungdomar behöver ”utveckla kunskaper om hur kroppen fungerar och hur vanor, regelbunden fysisk aktivitet och friluftsliv förhåller sig till fysiskt och psykiskt välbefinnande”.

Hur har Skolgymnastiken utvecklats genom åren till dagens innehåll i ämnet idrott och hälsa?

Gymnastik blev ett obligatoriskt ämne i grundskolan 1842. Den militära fasen 1860 – 1890 innebar att skolgymnastiken handlade om militärträning som således gjorde att flickor inte fick någon undervisning i ämnet. Undervisningen genomfördes oftast i klassrummen eller på skolgården.

Varför är det viktigt med idrott?

Några av de mest avgörande faktorerna är ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga, ökad muskelstyrka, bättre kondition och mindre risk för belastningsskador. Sammantaget är alltså idrott och fysisk aktivitet bra för hjärna och hjärta samt dessutom kul och roligt.

När börja med aktiviteter för barn?

I de allra flesta sporter blir man inte bättre bara för att man börjar träna i förskoleåren. Tvärtom kan påtvingad, tidig, träning väcka motvilja mot sporten senare, om man känner att man håller på med den främst för att uppfylla sina föräldrars behov.

När blev gymnastik idrott och hälsa?

Ämnet ”gymnastik” blev ”idrott” år 1980. Samtidigt vidgades det till att omfatta inte bara fysisk träning utan även stimulans till psykisk, social och estetisk utveckling. I läroplanen från 1994 har namnet ändrats igen, till ”idrott och hälsa”.

Share this post