Innehållsförteckning
- 1 Hur kan förskolan bidra till jämlika uppväxtvillkor?
- 2 Vilken pedagog som ansåg att barn lär sig bäst genom att vara aktiva i lärandet har betytt mycket för den pedagogik vi har i Sverige idag?
- 3 Vad innebär en likvärdig förskola?
- 4 Hur har synen på barn och fostran har förändrats från 1800-talets början till idag 2020 när det gäller skolan?
Hur kan förskolan bidra till jämlika uppväxtvillkor?
Förskolan är starten i det livslånga lärandet och forskning visar att förskolan kan bidra till att utjämna skillnader i barns uppväxtvillkor. 2022 införs ett nytt samlat bidrag för förskolan som innebär att två befintliga statsbidrag slås samman.
På vilka sätt tror du den tidiga barndomen har betydelse för hur barnets liv kommer att se ut i framtiden?
Samtidigt ökar kraven på att barn från tidig ålder ska bli kompetenta, delaktiga, medvetna och ansvarsfulla samhällsmedborgare i många olika sammanhang, inte minst ta ansvar för det egna lärandet, allt enligt de nya samhällsidealen.
Vilken pedagog som ansåg att barn lär sig bäst genom att vara aktiva i lärandet har betytt mycket för den pedagogik vi har i Sverige idag?
Pramling- Samuelsson (2006) säger att barn lär sig genom samspel med sin omgivning och därför har den pedagogiska miljön stor betydelse för barns lärande. Om barn skall kunna lära och utvecklas på ett bra sätt måste miljön vara utformad så att den inbjuder till lärande.
Hur har synen på barn och barndom förändrats genom tiderna?
Fram till 1700-talet ansågs barnet vara bärare av arvsynden. För att få bort det onda som det bar med sig från födseln behövde det fostras, vilket gjordes med metoder som aga. Trots att synen blev något humanare genom århundradena fortsatte den i dag oacceptabla uppfostringstaktiken ända in på 1900-talet.
Vad innebär en likvärdig förskola?
Enligt skollagen ska förskolan vara likvärdig utifrån tre grundläggande aspekter: Barn ska ha lika tillgång till, och lika kvalitet i, en utbildning som också ska verka kompenserande för att uppväga skillnader i barns olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Vilken nytta kan man ha av Vygotskijs teori om utveckling i skolan?
Vygotskijs forskning visar att högre psykiska funktioner uppstår genom utforskande aktivitet inom ett område som har relevans och intresse för barnet. Lekens betydelse för inlärning har varit föremål för mycket forskning och här tillför Vygotskij nya tankar och fördjupad insikt. Det existerar ingen lek utan regler.
Hur har synen på barn och fostran har förändrats från 1800-talets början till idag 2020 när det gäller skolan?
Barnen blev med den nya skollagstiftningen under 1800-talets senare hälft tvungna att tillbringa allt större del av sin uppväxt i skolan. I många landsbygdskommuner undvek föräldrarna i det längsta att skicka barnen dit. Det var dock inte möjligt att stanna hemma av vilka skäl som helst.