Rekommendationer

Varfor flyttar en del foretag sin verksamhet utomlands?

Varför flyttar en del företag sin verksamhet utomlands?

Anledningen till att bolag flyttar tjänster utomlands kan variera, men oftast är huvudskälet att kapa kostnader. Man vill, av konkurrensskäl, få motsvarande tjänst i ett annat land till ett lägre pris.

Vad händer om ett företag flyttar utomlands?

Utsläpp från fabriker, dumpning av avfall och skogskövling väger lätt jämfört med arbetarnas rättigheter och deras sociala situation. Miljöarbetet riskerar att hamna i skymundan när företag flyttar produktionen utomlands. Svenskt näringsliv räknar med att ungefär 100 000 arbetstillfällen flyttas från Sverige varje år.

Vilka fördelar finns det för oss i Sverige att tillverkningen sker utomlands?

Flytt av jobb och investeringar mellan olika länder är således en naturlig del av dagens globaliserade näringsliv och bidrar i många fall till ökad konkurrenskraft hos företagen och till att jobb tryggas och nya skapas, även i ursprungs- länderna.

Hur många företag flyttar utomlands?

Mer än vart tionde företag har flyttat verksamhet utomlands under en treårsperiod. Det har betytt tusentals färre jobb för Sverige enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån. [Se grafik under artikeln].

Varför flyttar man tillverkningsindustrier från Sverige till andra länder?

Offshoring Lönekostnader är den främsta anledningen att flytta ut produktion ur Sverige till andra länder. Men det kan också vara så enkelt att ”andra gör det”, berättar Per Hilletofth, professor vid Tekniska Högskolan i Jönköping som forskar om produktionsflyttningar.

Vad händer med det ekonomiska kretsloppet om företagens tillverkning flyttar utomlands?

Företag som utlokaliserar kärnverksamhet förväntas minska sysselsättningen med 18,3 procent mer jämfört med företag som inte genomför någon utlokalisering. Neddragningen kan ses som en direkt konsekvens av att man flyttar produktion utanför landets gränser.

Vilka fördelar finns det med att vara ett svenskt företag?

Med produktion i Sverige kan leveranstider kortas och man får kontroll över kvaliteten. Samtidigt ser många företag en fördel i att ha produktutvecklingen nära tillverkningen. Och inte minst att ha produktutvecklingen nära kunderna.

Vilka konsekvenser kan en förflyttning av en produktion få?

Att behålla produktionen inom landet kan också av andra skäl vara en tillgång om man ska sälja på den inhemska marknaden. Till exempel kan en flytt av produktionen medföra lägre försäljning och generera indirekta kostnader i form av ökade kostnader för marknadsföring på den svenska marknaden.

Vilka länder är lågkostnadsländer?

Bland lågkostnadsländerna är Kina den vanligaste desti- nationen. Ungefär vart sjätte varsel beror på en flytt dit. Andra vik- tiga lågkostnadsdestinationer finns bland närliggande europeiska länder såsom Polen och de baltiska länderna.

Vilka nackdelar det finns globalt för miljön med att flytta industrier från den plats där varan ska konsumeras?

b)Resonera kring vilka nackdelar det finns globalt för miljön med att flytta industrier från den plats där varan ska konsumeras. a)Då behöver man inte transportera alla varor som behövs för industrin utan bara det som tillverkades.

Var i världen ligger låglöneländer?

Produktionskedjan är ofta komplex och underleverantörer och insatsvaror finns över hela världen. Både lättare och tyngre industriproduktion sker allt oftare i så kallade låglöneländer, det gäller inte minst byggbranschen. De varor som marknadsförs i Byggmiljöguiden har inte sällan sina rötter i låglöneländer i Asien.

Hur påverkas arbetsmarknaden när industrier flyttar utanför landets gränser?

Share this post