Innehållsförteckning
Har våldet i samhället ökat?
Dödligt våld i den kriminella miljön har ökat kraftigt de senaste åren. Efter en längre tids nedåtgående trend har det dödliga våldet i Sverige ökat under de senaste åren. Den typ av dödligt våld som främst står för ökningen är den som sker i den kriminella miljön.
Vem granskar Brå?
Riksrevisionen har granskat forskning och utveckling vid statliga myndigheter och regeringens styrning av verksamheten. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehåller slutsatser och rekommendationer som avser regeringen och berörda myndigheter enligt sändlista.
Vad prioriterar polisen?
Mål 1 – Framgångsrik brottsbekämpning och uppklaring Polisens brottsförebyggande arbete ska stärkas. För den som har utsatts för brott ska polisen göra skillnad. Brottsoffer ska ges upprättelse och gärningsmän ska lagföras. Speciell vikt ska läggas vid särskilt utsatta brottsoffer.
Vem styr Brå?
Brås målgrupper är beslutsfattare och anställda inom rättsväsendet, brottsförebyggande aktörer samt för den officiella kriminalstatistiken även allmänheten. Brås verksamhet startade 1974 och leds av tillförordnade generaldirektören Björn Borschos.
Har våldet ökat eller minskat i samhället?
Sedan 2002, då Brå började ta fram statistiken, har nivån på antalet konstaterade fall av dödligt våld varierat mellan 68 och 124 fall per år. Sedan 2015 har antalet fall av dödligt våld fluktuerat kring en högre nivå än tidigare år. Statistikrapport konstaterade fall av dödligt våld 2021.
Vilka jobbar på Brå?
Här arbetar cirka 150 medarbetare med olika kompetenser – allt från kriminologer och samhällsvetare till statistiker och systemutvecklare. Brås inriktning är att: vara en attraktiv arbetsplats där alla gemensamt bidrar till kunskap och utveckling i rättsväsendet.
Hur prioriterar polisen brott?
Genom att analysera information och kunskap som finns tillgänglig både inom polisen och i lokalsamhället bestäms arbetsmetod och hur resurserna ska prioriteras. Polisen sätter in förebyggande åtgärder på platser där man vet att det förekommit eller finns risk för att brott begås.
Hur jobbar polisen mot organiserad brottslighet?
Myndigheter samarbetar mot organiserad brottslighet Myndigheterna har inrättat gemensamma strategiska och operativa råd, underrättelsecenter på regional och nationell nivå samt särskilda aktionsgrupper för att säkerställa en effektiv och uthållig verksamhet för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten.