Populära

Hur ofta Solstorm?

Hur ofta Solstorm?

En studie som publicerats i Nature Communications visar att solstormar skulle kunna bli mycket kraftfullare än vad forskarna hittills har trott. Geologiforskaren Raimund Muscheler på Lunds universitet bekräftar att två extrema solstormar inträffade för drygt 1 000 år sedan.

Hur bildas Solstorm?

Solstormar kan vara koronamassutkastningar eller soleruptioner. Solen slungar ständigt ut materia. En så kallad solstorm uppstår när aktiviteten på solen blir så kraftig att partiklar bildar elektromagnetiska fält som kastas i hög hastighet mot jorden.

När kommer solstormen?

Det är svårt att förutspå när solstormarna inträffar. Forskarna har länge trott att det är mest sannolikt att de inträffar under solens aktiva fas. Nu visar ny forskning att det kanske inte alltid är fallet när det kommer till de riktigt stora solstormarna.

Vilka omvandlade bergarter ger goda jordar?

När magmatiska, sedimentära eller metamorfa bergarter blottläggs vid jordytan utsätts de för erosion, och när det eroderade materialet avsätts kan det ge upphov till nya sedimentära bergarter. Många av dessa processer är också kopplade till den plattektoniska cykeln.

Hur bildas kvartsit?

KVARTSIT bildas genom omkristallisering av kvarts-sandsten. Är sandstenen ren består kvartsiten nästan uteslutande av kvarts, och är ljus, hård och massiv. MARMOR bildas genom omkristallisering av kalksten, varvid eventuella fossil utplånas.

Vad består gnejs av?

Bergartstyperna gnejs och granit, som är vanliga i Sveriges äldre berggrund, byggs främst upp av kvarts, olika fältspater och glimmer. Kvarts är ett mineral, medan fältspat och glimmer är mineralgrupper, där en viss kemisk variation resulterar i olika individuella mineral.

Vad används industrimineraler till?

Användningsområden: kritor, babypuder, kosmetika, filler i papper, plast, färg, näringstillskott, glidmedel, glasering med mera. Täljsten används som eldfast material till kaminer.

Share this post