Blogga

Nar ISK och nar AF?

När ISK och när AF?

Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än 1,27% år 2021? Då ska du välja ett ISK (eller en kapitalförsäkring) då det kommer att gynna dig rent skattemässigt.

Vad är skillnaden på ISK och AF?

ISK är bäst för dig som äger svenska aktier och gör vinst på dina aktieaffärer. Kapitalförsäkring är bäst för dig som vill satsa på utländska aktier med utdelning. Aktie- och fondkonto är bäst om vill betala 30% vinstskatt, men då bara betala skatt när du säljer aktier med vinst.

Vad står AF för på Avanza?

Vanliga frågor i ”Aktie- och Fondkonto (AF)”

När är af konto bättre än ISK?

Det viktigaste vid valet av konto, är att känna till att ett ISK bara är mer gynnsamt än en aktiedepå om portföljen presterar bättre än statslåneräntan. Om årsavkastningen är sämre än så, skattar du mer än om du hade haft en aktiedepå.

Är ISK bättre än AF?

Ska man ha AF eller ISK? Ett ISK är i regel nästan alltid bättre än AF därför att du betalar en lägre skatt än 30% skatt på vinsten som du får göra på ett AF. Ifall du investerar i aktiefonder, aktier, eller liknande investeringar som du förväntar dig ska ge mer än 2% avkastning per år så passar det bättre med ett ISK.

Är det skatt på AF konto?

Det enda du betalar på ett aktie- och fondkonto är den skatt på 30% som uppstår när du säljer dina värdepapper med vinst, och eventuella avgifter som är förknippade med din handel som till exempel courtage. Du betalar även en årlig schablonskatt på fonderna som du äger på aktie- och fondkonto, så kallad fondskatt.

Vad är ett depåkonto?

Ett depåkonto, eller aktiedepå som det ibland kallas, är ett konto där du kan handla med aktier och andra värdepapper. Det är ett alternativ till ett Investeringssparkonto (ISK). Till skillnad från ett ISK, där du betalar en årlig schablonskatt, betalar du skatt varje gång du säljer med vinst från ditt depåkonto.

Hur mycket får man spara i ISK?

Så fungerar investeringssparkontot Kontot kan bara ägas av en person, dvs inte ihop med någon annan eller ett företag, däremot finns det ingen begränsning för hur många investeringssparkonton du kan ha.

Share this post