Allmänning

Varfor firas midsommarafton?

Varför firas midsommarafton?

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge ansluter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna. Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952.

Varför finns midsommarstången?

Det finns olika teorier om majstångens ursprung. Enligt Mai Fossenius har den svenska midsommarstången sin bakgrund i tysk tradition där man pyntade med löv och grönt vid festliga tillfällen, och som blev populär i Sverige under 1300-talet.

Vad är midsommar för högtid och varför firas den?

Kristet midsommarfirande Den kristna kyrkan började på 300-talet fira den helige Johannes Döparens dag den 24 juni (Johannes föddes enligt Lukasevangeliet sex månader före Jesus och firas därför sex månader före jul). Högtiden spreds från medelhavsvärlden till andra delar av Europa med kristendomens spridning.

Varför kallas midsommarstången för majstång?

Ordet majstång (midsommarstång) hänger samman med verbet maja som betyder pryda. Bruket att maja eller pryda förstukvistar och kyrkportar med löv är en gammal sed. Bruket att resa majstänger har troligtvis spridits från städerna till landsbygden.

Vad kallas midsommarafton i Norge och Danmark?

Norge och Danmark En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus). Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter.

Hur gammal är midsommarstången?

Midsommarstång från Tyskland Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden och finns belagd i avbildningar från 1600-talet. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland och på övriga kontinenten reses i samband med förstamajfirandet.

Är firar man midsommar?

Vilket datum är Midsommar 2021? I år inträffar Midsommarafton den 25 juni och Midsommardagen är den 26 juni. Innan 1953 firade man alltid Midsommar den 23 juni, men det året ändrade man så att Midsommarafton alltid inträffar vecka 25 på en fredag, vilket gör att datumet för Midsommar varierar från år till år.

Är det midsommar i hela världen?

Inget annat land firar midsommar exakt så som vi firar i Sverige, och det svenska firandet med dans kring midsommarstången är på flera sätt unikt.

Share this post