Kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt?
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Enligt läroplanen för gymnasieskolans (Gy11) övergripande mål och riktlinjer ska förtrogenhet med det svenska språket befästas genom undervisning i många av skolans ämnen.
Hur kan ni ge eleverna utrymme i undervisningen att alltid våga fråga öva pröva och ompröva?
Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. På så sätt ska undervisningen bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt.
Hur viktigt är det att det språk man använder finns som skriftspråk?
Genom skriftspråket ges människan möjlighet att utveckla och bevara det talade språket. ”Det skrivna är en mer beständig form av tänkande som kan gå i arv från generation till generation” (Bjar & Liberg 2010:19). Skriftspråket är enligt Dysthe (2002:8) ett viktigt verktyg i elevens lärande.
Hur du med dina språkliga förmågor och erfarenheter av språkinlärning kan stötta elever i deras språk och kunskapsutveckling?
Enligt Hajer och Meestringa (2014) kan detta stöd ges i form av visuellt stöd så att eleverna kan förstå och ta till sig både muntlig och skriftlig information med exempelvis hjälp av bildstöd. Vidare menar Hajer och Meestringa (2014) att man ska lära eleverna hur man skriver olika texttyper genom olika modeller.
Vad betyder det att pröva och ompröva i slöjden?
Att pröva och ompröva är något du gör när du gör en massa olika saker – när du spelar spel, lagar mat eller gör om ett klädesplagg till exempel. De här tipsen kan du därför ha nytta av i många olika sammanhang, både i skolan och på fritiden.
https://www.youtube.com/watch?v=LK6mqu1_A6Q