Blogga

Vad definieras som dorr?

Vad definieras som dörr?

dörr, anordning för tillslutning av genomgångsöppning till byggnad, rum, farkost etc. Dörren består av ett öppningsbart dörrblad upphängt i en dörrkarm. Dörrbladet tillverkas av trä, metall, glas, plast eller av en kombination av dessa material.

Hur vet jag vilken dörr jag har?

Vad menas med att min dörr är vänster eller högerhängd? När du öppnar dörren mot dig så gäller höger eller vänster den sida gångjärnen sitter. Exempel, om du öppnar dörren mot dig och gångjärnen är placerad till höger sida, då är det en högerhängd dörr.

Vilka mått har en dörr?

Innerdörrar:

Innerdörr Karmyttermått Dörrbladsmått
Modul bredd (mm) bredd (mm)
7×21 690 625
8×21 790 725
9×21 890 825

Vilka tre kategorier kan en innerdörr delas upp i?

Dörrar delas vanligtvis upp i slagdörrar och skjutdörrar, samt svängdörrar, vikdörrar, roterdörrar och lyftdörrar. Den vanligaste dörren kan anses vara slagdörren, medan skjutdörrar, som har en betydligt mer komplex konstruktion, är vanliga i affärer.

Vad är Modulhöjd?

Måtten på alla standarddörrar baseras på ett modul- system om jämna decimeter, där bredd skrivs före höjd till exempel 10×21. Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 12 mm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg.

Hur mäter jag min ytterdörr?

Vad ska jag tänka på?

  1. Mät hur stor dörr ni ska ha. För bästa resultat, ta bort fodret antingen på in eller utsidan av dörren och mät hålet i väggen där dörren sitter.
  2. Dörrarnas storlek anges alltid i moduler dvs storleken på hålet i väggen, bredden x höjden i decimeter.
  3. Ska dörren vara höger eller vänsterhängd?

Vad är standardmått på ytterdörr?

Dörrar i vanliga bostäder har oftast modulmåttet 10×21. Därefter kommer måttet 9×21 som även det är förhållandevis vanligt. Men självklart finns det även undantag och variationer.

Hur mäter man dörr mått?

Mät sida till sida – höjd & bredd. 3. Mät sedan kant till kant, bredd och höjd. Är hålet 7 dm i bredd och 10 dm i höjd ska du beställa (gäller även sidoljus till ytterdörrar) produkten i modulmåttet 7X10.

Vad betyder modul 9×21?

Share this post