Frågor

Vad ar KPT behandling?

Vad är KPT behandling?

KPT bygger på en samarbetsrelation mellan patienten som är expert på sig själv och sitt liv och terapeuten som är expert på psykoterapi. Praktiskt användbar teori och effektiv metodik kombineras i kognitiv terapi med respekt för komplexiteten i det personliga mötet mellan patient och terapeut.

Är kognitiv terapi samma sak som kognitiv beteendeterapi KBT )?

Begreppet kognitiv beteendeterapi, eller KBT, har ofta kommit att betyda samma sak som kognitiv terapi. En skillnad är att det i KBT fokuseras mer på förändring av beteende genom lärande och träning, medan man i KT mer försöker uppnå insikt.

Vad spelar känslor för roll i kognitiv terapi?

I stället reagerar vi på dem med en känsla. Genom att bli medveten om vad man tänker när man mår dåligt och lära sig alternativa sätt att tänka, går många psykiska svårigheter att lindra eller bli kvitt. Forskning har visat att kognitiv terapi har god effekt på de mest varierande problem.

Vad kan du få hjälp med hos en kognitiv psykolog?

Kognitiv beteendeterapi eller KBT går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden….Behandlingen kan bland annat erbjudas vid följande besvär:

  • depression.
  • social ångest.
  • paniksyndrom.
  • OCD – tvångssyndrom.
  • dysmorfofobi – BDD.
  • sömnsvårigheter.

Vad är dysfunktionellt tänkande?

I KBT utgår vi från psykologiska problem som härrör från ett dysfunktionellt tänkande med starka negativa tankar och känslor. En del av patienterna kommer till oss med svåra trauman och livshändelser i bagaget. Med stor omsorg lär vi patienten att bearbeta de dagliga sinnesintrycken.

Hur fungerar Personscheman?

Personscheman kan vara skeva och ge en felaktig och förenklad bild av verkligheten. De bygger ofta på stereotyper. starkt förenklade och värderande uppfattningar om individer eller grupper. Exempel på en är att konstnärer ska vara bohemiska.

Share this post