Allmänning

Vad ar skillnad mellan social fobi och blyghet?

Vad är skillnad mellan social fobi och blyghet?

Vad är skillnaden på blyghet och social fobi? Det finns ingen knivskarp gräns mellan blyghet och social fobi men som regel beskrivs social fobi som en starkare och mer intensiv rädsla som håller i sig över längre tid. Det är också avgörande hur mycket rädslan påverkar hur det fungerar hemma, med kompisar och i skolan.

Hur känns det att vara blyg?

Det kan också vara så att man fantiserar och tänker mer än andra. Det blir som en inre kreativitet när man är fantasifull och påhittig. Vi är olika och olika människor behövs. Det är okej att vara blyg, men om blygheten känns alltför hindrande, som du beskriver, kan man träna sig i att hantera sin blyghet.

Kan man få bort blyghet?

Belöna och beröm Blyga personer som ger sig in i diskussioner ska bli förstärkta i sitt beteende så att chansen ökar att de vågar göra det igen. Det är också viktigt med beröm och bekräftelse för att ta sig framåt. – Är det ingen i gruppen som vet om att det finns problem med blyghet, får man istället belöna sig själv.

Är jag blyg?

För en blyg person handlar det snarare om att man känner sig obekväm i vissa sociala situationer som att träffa nya människor eller många människor på en gång. Men det handlar då snarast om att man helt enkelt föredrar att inte träffa folk på det sättet, men det ger inte ångest.

Hur bemöter du ett barn som är blygt?

Så stöttar du ditt blyga barn:

  1. Undvik hot och belöningar för att försöka ändra ett beteende.
  2. Visa alltid respekt för barnets gränser och ha tålamod med dess ängslighet.
  3. Uppmuntra barnet att hitta andra verktyg till att uttrycka sig med, som att spela teater, dansa, måla eller spela ett instrument.

Är blyg en egenskap?

Blyghet kan vara en medfödd egenskap som vissa har och andra inte. En del är mer pratiga och oblyga, andra mer blyga. Du skriver att det känns som om blygheten blir värre. Det kanske beror på att du är i tonåren.

Share this post