Trendig

Varfor ar det viktigt med dokumentation enligt SoL och LSS?

Varför är det viktigt med dokumentation enligt SoL och LSS?

Insatser som ges enligt SoL och LSS ska dokumenteras och följas upp systematiskt för att visa att det leder till förbättringar för den enskilde. Dokumentationen ska kunna användas av medarbetarna som ett arbetsinstrument för den individuella planeringen, för genomförandet och uppföljningen av insatser.

När är du skyldig att dokumentera?

Journalhantering. Patientdatalagen anger att all legitimerad personal och den personal som har särskilt förordnande att utöva visst yrke har skyldighet att föra journalanteckningar för varje patient och vid varje kontakt som gäller vård, undersökning eller behandling.

Varför ska man dokumentera hälso och Sjukvårdsuppgifter enligt Patientdatalag?

Bilaga 7:1 och 7:2 kan användas som stöd i informationsöverföringen. Omsorgspersonal är hälso- och sjukvårdspersonal när de utför delegerade arbetsuppgifter och biträder legitimerad yrkesutövare i hälso- och sjukvårdsuppgifter. De ska då dokumentera väsentliga uppgifter på exempelvis en signeringslista.

Varför är det viktigt att dokumentera i vård och omsorg Hur kan man dokumentera inom vård och omsorg?

Personal inom kommunens vård och omsorg är skyldig att dokumentera. Skyldigheten regleras i socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om du utför delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ska dessa också dokumenteras.

Vad säger SoL LSS och Socialstyrelsen om dokumentation?

Det finns krav på att dokumentationen inom socialtjänsten ska utformas med respekt för den enskildes integritet. Det betyder till exempel att uppgifterna som antecknas ska vara korrekta och relevanta och att de inte är nedsättande eller kränkande. Den enskilde bör känna till de anteckningar som förs om hen.

Vad ska man dokumentera i SoL?

Bestämmelser om dokumentation i SoL och LSS Handläggning av ärenden som rör enskilda samt genomförande av beslut om stödinsatser, vård och behandling ska dokumenteras2. Dokumentationen ska utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse.

Share this post