Allmänning

Vad ar specialpedagogiska begrepp?

Vad är specialpedagogiska begrepp?

Människors olikheter, förutsättningar och möjligheter för lärande och delaktighet i olika situationer och aktiviteter. Innebörden av olika begrepp, till exempel funktionsnedsättning, funktionshinder, normalitet, avvikelse, diagnoser, inkludering, exkludering, tillgänglighet, delaktighet och likvärdighet.

Vad är specialpedagogik lättläst?

En specialpedagogisk insats för oss innebär att specialpedagogen tar reda på mer om vilka behov för lärande eleverna har. Om en elev är stressad så stödjer specialpedagogen arbetet med att förstå vilka faktorer i lärmiljöerna runt eleven som påverkar positivt och negativt.

Vilka specialpedagogiska teorier?

Specialpedagogiken studerar de möjligheter och hinder som kan uppstå vid lärande och utveckling. Specialpedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som hämtar perspektiv, teorier och metoder från till exempel pedagogik, psykologi, sociologi, handikappvetenskap, kognitionsvetenskap och kommunikationsvetenskap.

Vad är skillnaden mellan pedagogik och specialpedagogik?

Specialpedagogik har kopplingar till andra vetenskapliga discipliner än bara pedagogiken – exempelvis psykologi, medicin och sociologi, detta för att hantera den komplexitet som kännetecknar variationen av barns, ungas och vuxnas lärande- och livssituationer.

När behövs specialpedagogik?

Det förebyggande arbetet syftar till att skapa, utveckla och anpassa lärmiljöer så att alla barn och elever kan utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål och inom ramen för den ordinarie verksamheten. Ibland behövs extra anpassningar eller särskilt stöd under en kortare eller längre tid.

Vad är syftet med specialpedagogik?

Specialpedagogisk verksamhet har en främjande, förebyggande och stödjande roll. I utbildningssammanhang handlar det om kunskap och ett förhållningssätt som utgår från alla människors lika värde och allas rätt och möjlighet att ingå i en gemenskap där de kan känna full delaktighet.

Share this post