Innehållsförteckning
Hur skriver man ett välutvecklat resonemang?
Det är med andra ord viktigt att eleverna får arbeta med att föra egna resonemang där de själva får argumentera och komma fram till egna slutsatser och inte endast återge eller beskriva andras argument och slutsatser.
Hur inleder man ett resonemang?
Inledningen. Inledningen presenterar frågan eller ämnet som du ska undersöka. Förklara varför ämnet är intressant och betydelsen av de viktigaste begreppen. Du kan även ta med ett syfte som förklarar vad du siktar på att uppnå genom resonemanget.
Hur resonerar man i två led?
I ett resonemang och förklaring ska du ha:
- En bredd = flera aspekter t.ex. olika fördelar och nackdelar, miljö, påverkan för dig som individ, påverkan globalt (hela jorden) vitt.
- Ett djup = tänka följder/konsekvenser i flera led.
Hur kan man utveckla sina svar?
Utveckla svaren – en stödstruktur
- Att ge eleverna stöd i sitt sätt att skriva utvecklade svar på frågor med hjälp av en tydlig struktur.
- I många ämnen förekommer det att eleven får som feedback att de behöver utveckla sina svar när de svarar på frågor.
Hur man resonerar bättre?
Alltid viktigt med en bred kunskapsgrund Det är inte ovanligt att läraren vill att man i sin uppsats ska resonera, diskutera eller koppla frågan till ett annat område. För att göra det räcker det alltså inte att man kan mycket om ett litet område, utan att man vet mer inom ämnet än bara det frågan handlar om.
Hur skriver man ett bra resonemang?
resonerar (diskuterar) med dig själv • jämför olika saker med varandra (till exempel tar upp för- och nackdelar). har med egna åsikter, tankar, värderingar och erfarenheter. har med olika exempel som förklarar och visar varför du ”har rätt”.
Vad menas med att resonera i flera led?
Att föra resonemang i flera led är en bra bedömningsaspekt och det ger en tydlighet till eleverna om vad som kan vara ett välutvecklat resonemang och vad som är ett enkelt och till viss del underbyggt resonemang.