Allmänning

Vad innebar kronologisk arkivering?

Vad innebär kronologisk arkivering?

Kronologisk ordning betyder att man ordnar/sorterar handlingarna efter vilket datum de upprättats eller inkommit. Exempel: protokoll/mötesanteckningar brukar ordnas kronologiskt.

Vad är arkivbeständigt bläck?

När man pratar om arkivbeständiga handlingar menar man handlingar som kan förvaras i skyddade miljöer under flera hundra år. Beständighet kan definieras som förmågan att under lång tid förbli oförändrad i kemiskt och fysikaliskt avseende.

Vad heter den samling med lagar som kontrollerar när myndigheter kan förstöra eller slänga handlingar?

Det finns bestämmelser i arkivlagen som tillåter myndigheter att förstöra information och uppgifter. Att förstöra allmän information kallas för att gallra.

Vad är ett Närarkiv?

På varje sektor finns ett eller flera så kallade närarkiv. Där förvarar myndigheten sina handlingar som är aktuella för verksamheten. När handlingarna inte längre är aktuella levereras de till kommunarkivet för slutförvaring.

Vad innebär numerisk arkivering?

Numerisk arkivering innebär, till skillnad mot alfabetisk arkivering, att man sorterar och arkiverar sina dokument i till exempel datum- eller nummerordning. Det är alltså siffrorna som styr informationsstrukturen.

Vad är en Arkivbeständig penna?

Arkivbeständighet hos papper Därför används ofta papper som innehåller textilfibrer, om möjligt upp till 100% textilfibrer (lumphaltigt papper). Ytterligare en faktor är det ämne som finns i pennan eller i tryckfärgen, så att trycket inte bleks eller förändrar färg.

Vilka handlingar ska diarieföras?

Exempel på handlingar som ska diarieföras:

  • Avtal och kontrakt.
  • Beslut eller interna skrivelser av formell karaktär.
  • Beslut för överklagande på fråga om utlämnande av handling.
  • Enkäter (där myndigheten ska svara, ej internt)
  • Inkommande skrivelser som kan föranleda beslut, yttrande eller förslag.

Share this post