Allmänning

Nar och varfor Rivdes Berlinmuren?

När och varför Rivdes Berlinmuren?

Åren 1949-1961 flydde 2,7 miljoner människor till väst via Berlin. Berlinmuren blev med tiden ett monument för kalla kriget och kom i västvärlden att stå som symbol för kommunistisk diktatur och ofrihet i öst. Berlinmuren revs 1989 i samband med återföreningen av Tyskland.

Vem bestämde att Berlinmuren skulle byggas?

Berlinmuren var en mur som började byggas 1961 mellan Västberlin och Östberlin. Beslutet att bygga muren fattades av den östtyska regeringen. För allmänheten kom beslutet som en fullständig överraskning. Hädanefter fick ingen passera de båda stadshalvorna utan tillstånd.

I vilka europeiska länder skedde uppror mot de kommunistiska ledarna 1956 och 1968?

USA, Frankrike, Storbritannien och Sovjet.

När och hur befriades Östeuropas länder?

När sedan Berlinmuren föll den 9 november 1989 gick startskottet för de östeuropeiska kommunistregimernas sönderfall och det kalla krigets avveckling. Boris Jeltsin efterträdde Sovjetunionens president Michail Gorbatjov vid makten och blev det nya ”demokratiska” Rysslands första president.

Varför föll Östtyskland?

Det följde på en tids snabbt eskalerande protester och ökad flykt från Östtyskland, och har kommit att symbolisera en viktig del av järnridåns fall och det kalla krigets slut. Det blev en snabbstart av processen som ledde till Östtysklands upplösning och Tysklands återförening den 3 oktober 1990.

Vem bestämde att Berlinmuren skulle rivas?

Talet inföll i samband med Berlins 750-årsjubileum. I talet uppmanas Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov att riva Berlinmuren som delade Berlin i en västtysk och en östtysk del och var en symbol för Kalla kriget och uppmaningen gav sedermera talet sitt namn.

Varför delades Tyskland upp i öst och väst?

Efter Nazitysklands nederlag i andra världskriget 1945 delades Tyskland och Berlin i fyra ockupationszoner. Av de amerikanska, brittiska och franska zonerna bildades 1949 Västtyskland, medan den sovjetiska ockupationszonen blev Östtyskland.

Share this post