Blogga

Hur har godstransporterna i Sverige utvecklats under 2000 talet?

Hur har godstransporterna i Sverige utvecklats under 2000 talet?

Cirka 85 procent av godset transporteras med utlandsregistrerade lastbilar. Under åren 1999-2010 ökade godshanteringen i de svenska hamnarna med 18 procent, från 153 till 180 miljoner ton. Under år 2010 hanterades totalt 180 miljoner ton gods både från inrikes- och utrikestrafik över kaj i de svenska hamnarna.

I vilka former säljer man godstransporter?

Bussen dominerar vad gäller utbud (drygt 70 procent av utbudet), följt av tåg (knappt 15 procent) och tunnelbana (drygt 10 procent).

Vilket är det vanligaste gods som transporteras med lastbil?

Livsmedel, drycker och tobak tillsammans med stycke- och samlastat gods är det gods som fraktas längst och dominerar transporter över 300 km (Figur 4). Figur 4. Inrikes godstransporter med last med svenska lastbilar avseende transporterad godsmängd efter transportavstånd och varugrupp.

Hur mycket gods transporteras med lastbil?

Det betyder att en transport med en svenskregistrerad tung lastbil var i genomsnitt 73 km lång och fraktade 11 ton gods. Godstransporterna på tung lastbil är inte signifikant skilda från nivåerna under 2019. Transportarbetet2 uppgick till knappt 43 miljarder tonkilometer under 2020 (Tabell 1).

Vilka fördelar kan du se med att vara ansluten till en lastbilscentral?

Att åkerier som är anslutna till en större organisation har mindre möjlighet att påverka sin egen körning än åkerier som kör direkt för befraktaren upplevs starkare av de obundna åkerierna än de organiserade.

Hur många av åkerierna är Enbilsåkare?

Ungefär hälften av Sveriges åkerier är enbilsåkare som är anslutna till en lastbilcentral eller ett förmedlingsföretag.

Vad är kombitrafik?

Kombinerad trafik – Kombitrafik – Intermodal trafik Kombinerad trafik eller intermodal trafik betyder godstransporter där lasten transporteras med minst två transportslag.

Vad är Tredjelandstillstånd?

Tredjelandstillstånd. Tillståndet ger ett bolag som har gemenskapstillstånd för godstrafik som utfärdats av behörig myndighet rätt att bedriva internationell godstransport med ett fordon eller en fordonskombination mellan Finland och en stat utanför EU. Tillståndet ger inte rätt att bedriva trafik inom landet.

Share this post