Frågor

Varfor mognar inte fikonen?

Varför mognar inte fikonen?

Småkarten ger heller inte kvalitetsskörd om de övervintrar, ofta möglar de under den fuktiga och kalla vintern dessutom. Det känns hårt men de här småttingarna kommer inte att ge mogna frukter och måste därför tas bort. Fikon ger skörd på tvåårsveden och i riktigt varma länder tar man två skördar.

Kan fikonen mogna inomhus?

Fikon eftermognar inte som vissa andra växter, utan man plocka dem först när de är helt mogna. De ska hänga ner, vara mjuka och börjat få aningen skrynkligt skal. Under sensommaren och hösten utvecklas nya fruktknoppar. Hinner inte dessa mogna, kan de övervintra även om bladen faller av och utvecklas följande sommar.

Varför trillar fikonen av?

PETER SVARAR: Det enkla och mest sannolika svaret är stress. Fikonträd är synnerligen mottagliga för stress. Och den vanligaste orsaken till stress är att det får för lite vatten. Det här gäller särskilt fikon som är åretruntboende i ett varmt växthus.

Varför gulnar bladen på fikonträdet?

Om fikonträdet får gula blad är det vanligen ett tecken på övervattning. Under vinterförvaringen vattnar du fikonet lite och sällan. Jorden ska bara hållas knappt fuktig. Plantan behöver inte så mycket vatten då, eftersom den står svalt och mörkt och har tappat sina blad.

När ska man plocka fikonen?

Fruktskörd. Om du lyckas få till det med fikonträdet, vilket inte är speciellt svårt, kommer trädet att växa till sig och ge frukter som kan skördas någon gång i september eller oktober.

Hur vet man om fikon är mogna?

Odla svarar: De är mer eller mindre violett-bruna då. De känns också mjuka när man trycker lätt på dem, men man bör inte trycka för tufft, då de lätt får tryckfläckar!

Vad kan man göra med omogna fikon?

Odla svarar: De gröna, omogna fikonen smakar inte alls bra, de innehåller mjölksaft som förvandlas till druvsocker först när fikonen mognar och blir då söta och ätbara. Mjölksaften i de omogna fikonen kan dessutom irritera huden. Så det är inte så bra att göra marmelad på dem, den blir inte god.

När kan man skörda fikon?

Vilken gödning till fikonträd?

Om ditt fikonträd är planterat på friland kan du tillföra kogödsel när tillväxten börjar på säsongen och en tid därefter regelbundet tillföra en mindre mängd näring då och då. Nässelvatten är perfekt.

Hur mycket vatten ska ett fikonträd ha?

På sommaren trivs det lilla trädet ute på terassen, balkongen eller i inglasat uterum. Läget ska vara soligt och varmt. Under sommaren vattnar du regelbundet, fikonplantan vill inte torka ut. Tillför näring, som medelhavsnäring eller trädgårdsgödsel, 2-3 gånger per månad.

Vilken färg har mogna fikon?

Fikonen är gröngula till färgen när de är färska och mogna.

När ska man plocka fikon?

Fruktskörd. Om du lyckas få till det med fikonträdet, vilket inte är speciellt svårt, kommer trädet att växa till sig och ge frukter som kan skördas någon gång i september eller oktober. Ät dem genast efter skörd eller använd dem på något av de sätt som vi beskriver nedan.

Share this post