Frågor

Har Volvo patent pa sakerhetsbaltet?

Har Volvo patent på säkerhetsbältet?

År 1959 blev Amazon och PV 544 de första Volvobilarna att utrustas med den nya uppfinningen och Nils Bohlin registrerade sitt patent på trepunktsbältet. Men i stället för att hålla det för sig själv valde Volvo att låta uppfinningen användas fritt för alla som ville.

Vem utvecklade bilbältet?

Trepunktsbältet från Volvo – den effektivaste livräddaren i trafiken under femtio år. Få människor har räddat så många liv som Nils Bohlin – Volvoingenjören som 1959 uppfann trepunktsbältet av V-typ.

Vem uppfann första säkerhetsbältet?

Trepunktsbältet uppfanns och patenterades av amerikanerna Roger W. Griswold och Hugh De Haven 1951. Fram till 1955 var ökningen år från år av antalet dödade i trafiken stor i Sverige. Detta gjorde att intresset under 1950-talet ökade för trafiksäkerhet.

Hur har trepunktsbältet utvecklats?

Trepunktsbältet vidareutvecklades av Volvos förste säkerhetsingenjör Nils Bohlin och introducerades första gången som standard i en Volvo PV 544 som levererades till en handlare i Kristianstad den 13 augusti 1959. Nils Bohlin vidareutvecklade trepunktsbältet som han uppfunnit och sedan patenterat 1951.

Hur dog Nils Bohlin?

21 september 2002Nils Bohlin / Dödsdatum

När kom första bilbältet?

Nils Bohlin uppfann en variant av trepunktsbältet och fick patent på det redan 1958. De som först uppfann trepunktsbältet (men av en annan typ) var två amerikaner, Roger W Griswold och Hugh De Haven 1951, en uppfinning som de tog patent på.

När kom säkerhetsbältet till Sverige?

Bilbältet har räddat tusentals liv sedan den 1 januari 1975, men fler skulle kunna räddas varje år om alla använde bältet. Ny nationell undersökning från NTF visar att 94 procent av alla som färdas i framsätet i bil i tätort använder bilbälte, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med förra året.

När kom det första bilbältet?

Share this post