Trendig

Maste man vara med i facket for att fa vara skyddsombud?

Måste man vara med i facket för att få vara skyddsombud?

Om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen kan istället arbetstagarna gemensamt utse ett skyddsombud. Vanligtvis är skyddsombud fackligt anslutna, men det finns inga sådana krav. Förutom lokala skyddsombud på den enskilda arbetsplatsen kan det också finnas regionala skyddsombud.

Kan facket hjälpa mig utan kollektivavtal?

Du kan själv hävda avtalet, löneskydd, förhandlingsstöd, medbestämmande, tolkningsföreträde, rättshjälp, skadestånd, kollektiva försäkringar, fackets försäkringar. Om du är medlem, men jobbar på ett företag utan kollektivavtal, gäller: Du omfattas enbart av förhandlingsstöd, rättshjälp och fackets försäkringar.

Vad har man för rättigheter utan kollektivavtal?

Om du inte har kollektivavtal har du inte per automatik rätt till medarbetar- och lönesamtal. Har du rätt till övertids- och OB-ersättning? Utan kollektivavtal eller reglering i anställningsavtalet behöver arbetsgivaren inte betala extra ersättning till den som till exempel arbetar mer än 40 timmar en vecka.

Har fackets rätt att besöka arbetsplatser?

Arbetsdomstolen slår fast att paragraf 10 i kollektivavtalet innebär att legitimerade ombud från förbundet har rätt att besöka samtliga arbetsplatser för att kontrollera avtalets efterlevnad.

Varför vill företag inte ha kollektivavtal?

Att företag väljer att inte ha kollektivavtal beror inte på att man vill ge sämre villkor till sina anställda. Det handlar istället om att kollektivavtalen ofta saknar tillräcklig flexibilitet. Avtalen är framförhandlade med de stora företagens situation som utgångspunkt.

Finns inget skyddsombud?

På en arbetsplats där det finns minst fem arbetstagare som regelbundet arbetar ska det enligt 6 kap. 2 § arbetsmiljölagen utses minst ett skyddsombud. Er arbetsgivare har därmed inte rätt att neka till att ett skyddsombud utses på arbetsplatsen.

Vad innebär det om man inte har kollektivavtal?

Vad betyder egentligen det? – Om ditt företag saknar kollektivavtal så innebär det att din arbetsgivare inte är bunden av ett avtal med en facklig organisation som reglerar anställningsvillkoren för de som arbetar på företaget.

Vad gäller en arbetsplats utan kollektivavtal?

Share this post