Ny

Varfor okar mobbning?

Varför ökar mobbning?

Därför ökar mobbning För oss är det uppenbart att detta ökar som en följd av samhällsproblem som ojämlikhet, en ökad polarisering och rasism. Det finns givetvis även fler skäl, som tex. lärarbristen, den generella skolmiljön och den ökade digitaliseringens baksidor. Det positiva är att kedjan av problem går att bryta.

Vad är orsaken till nätmobbning?

Man kan dra slutsatsen att i stort sett är orsakerna till mobbning osäkerhet och rädsla hos mobbaren för att själv bli mobbad eller att någon ska upptäcka dennes svaga sidor. En annan viktig orsak är att mobbaren har mycket aggressioner inom sig på grund av familjeförhållanden.

Hur många har blivit utsatta för näthat?

14 procent har utsatts för näthat 14 procent uppger att de någon gång utsatts av näthat eller att någon skrivit negativt om dem på internet. Unga personer utsätts oftare (33 procent av 16–25-åringarna). 35 procent av dem som har utsatts för näthat anger att det var ganska eller mycket allvarligt.

Hur vanligt är det med näthat?

3 av 10 i åldern 12–25 år drabbas av näthat Totalt drabbas var sjunde internetanvändare av näthat eller att någon skriver negativt om dem på internet. De yngre upp till 25 år drabbas i betydligt högre utsträckning – här är cirka 3 av 10 utsatta.

Hur mycket har mobbning ökat?

Statistiken över antal mobbade i Sverige har länge varit mycket stabil. Trenden bröts nyligen då en SCB-rapport från 2018 visade att i snitt 19 procent av de tillfrågade ungdomarna i 11, 13, och 15-årsåldern hade blivit mobbade någon gång de senaste månaderna. Det är en ökning från 12 procent 2014.

Vad blir konsekvenserna av mobbning?

Det har påvisats att mobbning påverkar offrens fysiska hälsa, bland annat i form av psykosomatiska stressymptom som smärta, allmän sjukdomskänsla, sömnsvårigheter, nattlig inkontinens och ätstörningar. Många mobbade brukar också ha minskad studiemotivation och undvika att gå till skolan.

Share this post