Ny

Vad ar en insider ekonomi?

Vad är en insider ekonomi?

Insider[redigera | redigera wikitext] I finansväsen är en insider någon som utnyttjar sin insynsinformation för att göra en affär med värdepapper, till exempel genom att köpa en aktie innan företaget offentliggör en nyhet som får aktien att stiga.

Vad gäller för insiderhandel?

Förbudet mot insiderhandel innebär att det är förbjudet för en person som har insiderinformation att utnyttja denna för egen eller annans räkning, direkt eller indirekt, genom att förvärva eller avyttra finansiella instrument som denna information rör.

Är insideraffärer?

Insideraffärer som inte har anmälts genom Finansinspektionen registreras inte. Affärer som görs av insiders barn, maka/make, sambo, närstående och juridisk person, blir registrerade som om det skulle varit insidern själv som gjorde affären.

Vilka räknas som insider?

En insynsperson är en person som arbetar i ett noterat bolag och som har extra bra insyn i bolaget på grund av sin ställning inom bolaget eller i relation till bolaget eller dess anställda. Det innebär att du kan vara en insynsperson utan att arbeta i bolaget.

Vad räknas som insiderinformation?

Enligt EU:s förordning om marknadsmissbruk, Mar, är insiderinformation information av specifik natur som inte har offentliggjorts, som direkt eller indirekt rör en eller flera emittenter eller ett eller flera finansiella instrument och som – om den offentliggjordes – sannolikt skulle ha en väsentlig inverkan på priset …

Vad är straffet för insider trading?

Straffet är fängelse i högst två år. Om brott som avses i första stycket med hänsyn till gärningsmannens ställning, den vinning för gärningsmannen som brottet medfört eller övriga omständigheter är grovt, döms för grovt insiderbrott till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

När måste man rapportera insynshandel?

Anmälningsskyldigheten omfattar även varje transaktion av utsläppsrätter, auktionerade produkter baserade på utsläppsrätter eller relaterade derivat. Anmälningar ska göras senast tre affärsdagar efter det datum då transaktionen genomfördes.

Vad har Finansinspektionen för uppgift?

Om Finansinspektionen FI är en statlig myndighet med uppgift att övervaka finansmarknaden. Vi verkar för ett stabilt finansiellt system som ska bidra till en hållbar utveckling och ett gott konsumentskydd. Vi utvecklar regler och kontrollerar att företagen följer dem.

Share this post