Populära

Vad ar klinisk fysiologi och nuklearmedicin?

Vad är klinisk fysiologi och nuklearmedicin?

Till oss kommer du för att undersöka och mäta hur dina organ fungerar. Det kan till exempel vara hjärtat, lungorna, kärlen, skelettet eller njurarna. Vi undersöker även dig som har en tumör. Genom undersökningarna kan vi bland annat fastställa och utesluta diagnoser, och följa upp behandlingar.

Vad är UKG undersökning?

Ultraljudsundersökning av hjärtat, även kallad ekokardiografi, är en undersökning av hjärtats storlek och funktion. Genom att föra en ultraljudsgivare över ditt bröst kan vi se en rörlig bild av ditt hjärta.

Vad ser man på ett ultraljud på hjärtat?

Ekokardiografi är en ultraljudsundersökning av hjärtat. Det som undersöks är hjärtats storlek, rörelse och pumpfunktion samt klaffarnas funktion. Inga särskilda förberedelser krävs. Undersökningen går till så att du får ligga på vänster sida.

Vad menas med klinisk fysiologi?

Klinisk fysiologi (KlinFys) är en medicinsk specialitet inriktad på funktionsdiagnostik, det vill säga utredning av funktionen i olika organsystem, främst hjärta, blodkärl, lungor och njurar, med en lång rad metoder där man analyserar och väger samman information från bland annat EKG, tryck/flödesmätningar och …

Vad gör klinisk fysiologi?

En biomedicinsk analytiker med inriktning inom klinisk fysiologi arbetar med patienter och utför olika fysiologiska undersökningar på bland annat hjärta, lungor, blodkärl och nerver. Vid undersökningarna använder man olika former av teknisk utrustning som exempelvis ultraljud, för att bedöma hjärtats funktion.

Hur går ultraljud av njurar till?

När du blir undersökt med ultraljud används ett verktyg som kallas ultraljudsgivare. Den är kopplad med en sladd till en dator med en bildskärm. Från ultraljudsgivaren sänds svaga ljudvågor in i kroppen. När ljudvågorna studsar tillbaka från vävnaderna och organen omvandlas de till en bild som visas på bildskärmen.

Share this post