Frågor

Hur paverkas miljon av radioaktiv stralning?

Hur påverkas miljön av radioaktiv strålning?

Om radioaktiva ämnen faller ner över åker- och betesmark förorenar de marken och grödorna. Det kan orsaka stora skador. Därför är det viktigt att du som är lantbrukare är förberedd, så att du kan agera snabbt under en samhällsstörning med radioaktiva ämnen.

Vilka biologiska effekter ger radioaktiv strålning?

En hög akut stråldos kan förstöra många celler och orsaka strålsjuka, lokal vävnadsskada eller fosterskada. Strålning som träffar levande vävnad ger upphov till fysikaliska och kemiska reaktioner som orsakar biologiska förändringar. Strålning bryter sönder arvsmassan i cellerna, det vill säga DNA-spiralen.

Vad finns det för säkerhetsåtgärder när joniserande strålning används?

Strålning på ett kärnkraftverk kan stoppas av centimetertjock bly, decimetertjock betong eller två meter vatten. Att hålla avstånd från ett radioaktivt föremål räcker ofta som ett fullgott strålskydd.

Hur påverkades miljön av Tjernobyl?

Påverkan på miljö Enligt en studie där forskare följt utvecklingen i Tjernobylzonen under en längre tid så finns det lika mycket älgar, hjortar och vildsvin i Tjernobylzonen som det finns i oförorenade naturreservat, och cirka sju gånger fler vargar.

Vad är farligt med radioaktiv strålning?

En stor akut dos ger stora skador på bland annat slemhinnor och blodceller, och i värsta fall dör den utsatta personen direkt. Utsätts man för minst 1000-2000 mSv under en kort tid kan man bli akut sjuk. En strålskadad person som snabbt får sjukhusvård kan överleva en stråldos på minst 4000 mSv.

Vad händer med celler djur människa som träffas av joniserande strålning?

Strålning skadar celler I levande celler kan jonisering skada cellernas arvsanlag i DNA-molekylen. I värsta fall kan skadorna leda till cancer eller andra hälsorisker. Radioaktiva isotoper uppträder på samma sätt i naturen som samma ämnes stabila isotoper.

Vad som händer med materia vid radioaktiv strålning?

Strålning som träffar materia överför en del av sin energi till materiens atomer. Om strål- ningen innehåller mycket energi kan elektroner slitas loss från atomen. Då sker en jonisa- tion. Sådan strålning är joniserande.

Share this post