Frågor

Hur bojer man LIX?

Hur böjer man LIX?

När man tar antalet långa ord (L) och delar det med antalet ord (O) och därefter multiplicerar det med 100 får man fram en procentuell siffra. Siffran visar hur många procent av alla ord som är långa. När man tar den genomsnittliga meningslängden (Lm) och adderar andelen långa ord (Lo) får man fram ett LIX-värde.

Vad gör en text lättläst Skolverket?

En lättläst text ska ha en hög grad av såväl läslighet som läsbarhet. När man bedömer läs- lighet är det viktigt att studera: Textens layout, det vill säga placeringen av de olika textelementen (t ex löpande text, faktarutor, grafiska framställningar och fotografier) på sidan.

Hur svår är texten?

Läsbarhetsindex (LIX) kan användas för att få uppfattning om hur lätt eller svår en text är att läsa. LIX är baserat på medeltalet ord per mening och andelen långa ord (ord med fler än 6 bokstäver) uttryckt i procent. Det finns flera olika läsbarhetsindex, men i Sverige är LIX det mest använda.

Hur komplicerad är min text?

Hur räknar man ut LIX?

(För dig som vill nörda ner dig: lix beräknas genom att ta antalet ord i texten delat i antal meningar i texten plus antal ord som är längre än 6 bokstäver delat med antalet ord i texten.) Det viktiga är att lix visar när en mening börjar bli för lång, och när du har använt lite för många långa ord.

Vad utmärker en lättläst text?

En lättläst text har en hög grad läslighet, vilket handlar om hur texten är utformad. För att bedöma en boks läslighet kan man bland annat titta på bokens layout, typsnitt och teckensnitt. En lång löpande text kan till exempel vara svårare att läsa än en text som får stöd av faktarutor eller illustrationer.

Vad är en bra Meningslängd?

Låt meningarnas längd variera Vad som är lagom kort är i regel högst 25 ord per mening. Men lika viktigt är att variera meningslängden. Det duger inte att skriva en text där alla meningar är cirka 25 ord långa. Varierad meningslängd skapar ett naturligt flyt i läsningen.

Share this post