Trendig

Vilka grupper finns i det medeltida samhallet och vilken typ av litteratur forknippar man i regel med dessa?

Vilka grupper finns i det medeltida samhället och vilken typ av litteratur förknippar man i regel med dessa?

I början utav Medeltiden skrevs alla böcker i kyrkan, eftersom det var här konsten att skriva lärdes ut. Detta betydde att nästan alla böcker från tidig Medeltid är religiösa. Senare, under 1200-talet började andra litteraturer bli allt vanligare. Dessa innefattade hedniska myter, sagor och dikter.

Hur var handeln förut?

Medeltidens städer var små och handeln var länge dåligt utvecklad. Ekonomin fick därmed liten betydelse för samhällets utveckling. Dålig trygghet för liv och egendom var också ett hinder för handelns utveckling.

Hur såg handeln ut förr?

Tidigare hade handel utanför städerna varit i princip förbjuden och endast speciellt utvalda städer fick bedriva export. Det hade till och med funnits tullar vid stadsmurarna i Sverige, där bönder fick betala för att föra in sina varor.

Hur handeln formade världen?

”Bernstein är en rolig och livfull historieberättare som väcker vårt engagemang med sina frikostiga historier om hur den interna-tionella handeln och ekonomin har utvecklats tillsammans från stenåldern och framåt. Boken är en fantastisk väg till kunskap om historia, geografi och ekonomi.”

Hur har handeln utvecklats?

Men handeln påverkas också av den teknologiska och samhälleliga utveckling som pågår just nu – den fjärde industrirevolutionen. Efter andra världskriget har världshandeln växt fortare än ekonomin i stort. Enligt Världsbanken utgör nu exporten av varor och tjänster runt 30 procent av världens samlade ekonomi.

Hur har handeln förändrats?

Sedan mitten av 1900-talet har världshandeln ökat kraftigt. För femtio år sedan motsvarade den totala exporten i världen inte mycket mer än en tiondel av världens totala BNP. Idag ligger exportandelen på nästan 30 procent. Vägen mot ett ökat handelsutbyte har dock inte varit spikrak.

Share this post