Allmänning

Maste framtidsfullmakt registreras?

Måste framtidsfullmakt registreras?

En framtidsfullmakt behöver inte registreras någonstans. En framtidsfullmakt får upprättas av en fullmaktsgivare som är myndig och som har förmåga att ha hand om sina angelägenheter (3 § lag om framtidsfullmakter). Den ska vara skriftlig (4 § lag om framtidsfullmakter).

När upphör framtidsfullmakt att gälla?

Enligt 28 § lag om framtidsfullmakter ska 21 § i avtalslagen tillämpas när fullmaktsgivaren dör. Det innebär att framtidsfullmakten gäller trots dödsfallet, om inte särskilda omständigheter medför att den inte ska gälla.

Kan dement skriva fullmakt?

För att en fullmakt ska vara giltig krävs att fullmaktsgivaren har rättshandlingsförmåga (förstår innebörden av en fullmakt och varför den upprättats). Om läkaren anger att din mamma är dement så påverkar detta hennes rättshandlingsförmåga och kan därför innebära att fullmakten ses som ogiltig (10 § AvtL).

Var skickar man framtidsfullmakt?

Bifoga framtidsfullmakten i original eller en bestyrkt kopia. Bifoga också eventuellt läkarintyg som visar att fullmakten bör träda i kraft. Skicka eller lämna in ansökningshandlingarna till tingsrätten för den kommun där fullmaktsgivaren är folkbokförd.

Hur aktivera framtidsfullmakt?

I din framtidsfullmakt kan du även ange att tingsrätten ska bestämma om fullmakten ska aktivera. Fullmaktshavaren ska bestämma att fullmakten träder i kraft när du på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd varaktigt och i huvudsak inte längre kan ta hand om de saker framtidsfullmakten omfattar.

Vad händer om man inte har framtidsfullmakt?

En vanlig fullmakt riskerar att sluta gälla i samband med sjukdom och liknande. Av detta skäl är det därför klokt att ha en framtidsfullmakt som börjar gälla. Den träder vanligtvis i kraft när fullmaktshavaren anser att det är dags, när fullmaktsgivaren inte längre kan fatta självständiga beslut.

Share this post