Frågor

Vad ansvara regionen for nar det galler hjalpmedel enligt HSL?

Vad ansvara regionen för när det gäller hjälpmedel enligt HSL?

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) omfattar allt hälso- och sjukvårdsarbete som bedrivs i regioner och kommuner (SFS 2017:30). Den reglerar huvudmännens skyldighet att tillhandahålla hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning. Hjälpmedlen ska ses som en integrerad del av vården.

Vad står i 2 HSL?

2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142).

Vad ingår i hälso och sjukvårdslagen?

Hälso- och sjukvårdslagen är en så kallad ramlag, det vill säga en lag som innehåller mål och riktlinjer för all hälso- och sjukvård. Den anger vilken vård som landstinget, kommunen och andra vårdgivare är skyldiga att erbjuda. Ett exempel är Vårdgarantin som är inskriven i hälso- och sjukvårdslagen.

Vem har ansvaret för hälso- och sjukvården?

Staten har ett övergripande ansvar för att hälso- och sjukvården bedrivs enligt de nationella målen om god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen (Hälso- och sjukvårdslagen (HSL), SFS 2017:30, Patientsäkerhetslagen (PSL), SFS 2010:659, och Patientlagen (PL), SFS 2014:821.

Vad är en HSL insats?

I HSL definieras hälso- och sjukvård som åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Även sjuktransporter och omhändertagandet av avlidna ingår. Den som har störst behov ska ges företräde till hälso- och sjukvården.

Vem ansvarar för förskrivna hjälpmedel?

Individuella hjälpmedel förskrivs av hälso- och sjukvårdspersonal. Verksamhetschef för förskrivande enhet beslutar om vem/vilka som ska få förskriva och lämna ut hjälpmedel. Det görs utifrån formell och reell kompetens och vilka produkter som får förskrivas som hjälpmedel, enligt det lokala regelverket.

Vad är en vårdskada enligt patientsäkerhetslagen 2010 659 )?

Vårdskada: lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.

Vad HSL innehåller för olika delar?

HSL innehåller bestämmelser om vårdens kvalitet och att verksamheten systematiskt och fortlöpande ska utvecklas och säkras.

  • Nationell vårdgaranti.
  • Regionens ansvar för vård.
  • Vård utifrån patienten.
  • Vård i annan region.
  • Vård av personer från andra länder.
  • Vård i Sverige om man är asylsökande, gömd eller papperslös.

Vilka lagar är aktuella inom vården?

Lagstiftning

  • Hälso- och sjukvårdslagen. Hälso- och sjukvårdslagen är en målinriktad ramlag.
  • Tandvårdslagen.
  • Patientlagen.
  • Patientsäkerhetslagen.
  • Patientdatalagen.
  • Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd med mera.
  • Vårdgivarens skyldigheter.
  • Fast vårdkontakt och individuell planering.

Vad är HSL uppdrag?

Ett HSL-uppdrag skapas när en åtgärd, instruktion eller ordination av legitimerad personal ska utföras av icke legitimerad personal. Ett HSL-uppdrag skickas och mottages av berörd enhetschef. Uppdragen skickas i verksamhetssystemet Procapita.

Vem bestämmer över sjukvården?

Det yttersta ansvaret för hälso- och sjukvården har regionfullmäktiges 149 folkvalda ledamöter. Fullmäktige beslutar bland annat om mål, inriktning, prioriteringar, den ekonomiska fördelningen och regionskatten.

Share this post