Rekommendationer

Varfor ansag Friedman att forhallandet mellan inflation och arbetsloshet bara gallde pa kort sikt?

Varför ansåg Friedman att förhållandet mellan inflation och arbetslöshet bara gällde på kort sikt?

Sammantaget konstaterade Phelps (1967) och Friedman (1968) att utbytesförhållandet endast existerar på kort sikt eftersom inflationsförväntningarna kommer på lång sikt vara lika med den faktiska inflationen och arbetslösheten återgår till sin jämviktsnivå.

Hur påverkas ekonomin på kort sikt av förändringar i de faktorer som utgör efterfrågan?

Hur påverkar ekonomin på kort sikt av förändringar i de faktorer som utgör efterfrågan? – Eftersom C och NX beror på BNP, beror AD också på BNP. Lutningen på AD_kurvan visar hur mycket efterfrågan på svenska varor och tjänster när BNP stiger med en krona. Lutningen kallas marginell utgiftsbenägenhet.

På vilket sätt kan Riksbanken med penningpolitik påverka inflation resp arbetslöshet?

På kortare och medellång sikt kan penningpolitiken också påverka reala variabler som sysselsättning och arbetslöshet. Under förutsättning att inflationsförväntningarna i genomsnitt överensstämmer med inflationen kan dock normalt penningpolitiken inte på lång sikt påverka sysselsättningen och arbetslösheten.

Hur påverkades statens roll och betydelse genom klassisk ekonomi?

Statens uppgift var att skydda det egna landets produktion. Det viktigaste verktyget för detta var tull. Genom dyra tullar på utländska varor blev det dyrare att importera vissa produkter och det egna landets produktion skyddades. Merkantilismen var framförallt 1700-talets dominerande ekonomiska lära.

Vad bestämmer efterfrågan på pengar i den kortsiktiga modellen?

Om inkomsten i ekonomin stiger så efterfrågas också mer pengar, dvs om Y stiger från Y1 till Y2 så förskjuts Md-kurvan. Vid ökad total produktion i landet (BNP, Y) så sätts även ett tryck på en ökad penningmängd (M) för att motverka inflation (P), och efterfrågan på pengar ökar.

Vilka mått används för att beskriva tillståndet på ett lands arbetsmarknad?

Svar: För att mäta BNP mellan olika länder brukar man omvandla det till BNP per capita.

Share this post