Trendig

Vad kan man anvanda negativa tal till?

Vad kan man använda negativa tal till?

Ett exempel på användning av negativa tal är minusgraderna på en vanlig termometer (som anger temperaturen i grader Celsius). Minusgraderna på termometern är mindre än noll grader (0°C). Till exempel kan vi med hjälp av en termometer läsa av temperaturen -8°C, vilket är 8°C mindre än 0°C.

När infördes negativa tal?

Historia. Inom matematik började man så smått räkna med negativa tal något århundrade före Kristus, först i Kina, och senare i Indien. Ända in på 1800-talet, särskilt i Europa, ansågs detta som ett trick, eftersom negativa tal inte ansågs finnas på riktigt.

Vad är samband i matte?

En funktion är ett samband, en regel. Den kan liknas vid en maskin, där man stoppar in ett värde i ena änden, som vi till exempel kan kalla x, och får ut ett annat värde i andra änden, som vi till exempel kan kalla y. Det värde vi får ut, kallar vi funktionsvärdet.

Vad är en Talramsa?

Talramsa och talrad Några ord som används i delaktiviteterna är talramsa, talrad, talbild, talsymbol, tallinje och talföljd. När vi räknar antalet föremål i en mängd sker det med en talramsa: 1, 2, 3, … där räkneorden kommer i en bestämd ordning. Varje givet tal i talramsan har ett bestämt tal både före och efter sig.

Kan två negativa tal ha differensen?

Att subtrahera ett negativt tal är detsamma som att addera det motsatta talet. På tallinjen kan subtraktion mellan två termer ses som att man vill bestämma avståndet mellan de två termerna. Om den första termen är större än den andra så blir differensen positiv. Om det är tvärtom så blir differensen negativ.

Hur skriver man ett samband?

En funktion beskriver alltid ett samband mellan två eller flera olika saker. Det samband som finns kan alltid beskrivas med en regel/formel. Vanligt är att man använder variabeln $x$ och variabeln $y$ för att beskriva detta samband.

Hur räknar man ut samband?

Allmänt gäller att en funktion är ett samband eller regel som innebär att en viss variabels värde beror på en eller flera andra variablers värden. I vårt exempel gäller alltså att värdet på variabeln y beror på värdet på variabeln x och vi vet i det här fallet att värdet på y blir 15 gånger större än värdet på x.

Vad är ett negativt tal?

Ett negativt tal är ett tal som är mindre än noll. Om vi markerar de negativa talen på en tallinje så är det alla tal till vänster om noll. När vi gör beräkningar med negativa tal används exakt samma räkneregler som med positiva tal. Man brukar beteckna ett negativt tal med symbolen ”-”.

Hur multiplicerar man ett negativt tal och ett positivt tal?

För multiplikation finns det två enkla regler: Regel 1: Om man multiplicerar ett negativt tal och ett positivt tal, blir produkten negativ: (− 3) ⋅ 4 = − 12 3 gånger 4 är ju 12, men eftersom vi har ett positivt och ett negativt tal blir svaret negativt och alltså -12.

Hur kan man beteckna ett negativt tal?

Man brukar beteckna ett negativt tal med symbolen ”-”. Det här kan lätt blandas ihop med operationen minus (subtraktion) så det kan vara bra att använda parentes för att beteckna ett negativt tal, tex (−3) eller (−12,5).

Share this post