Ny

Hur mycket avdrag for hemresor?

Hur mycket avdrag för hemresor?

Avdrag för resa med egen bil medges med 18,50 kr per mil när godtagbara allmänna kommunikationer saknas (12 kap. 24 § tredje stycket IL). Om en person gör hemresan med sin förmånsbil medges avdrag med 6,50 kr per mil för en dieselbil och med 9,50 kr per mil för övriga bilar.

Vad ingår i resekostnader?

Vanliga resekostnader kan vara

  • Hotell (12% moms)
  • Parkeringsavgifter (25% moms)
  • Tågbiljetter (6% moms)
  • Flygbiljetter inom Sverige (6% moms)
  • Flygbiljetter utomlands (Momsfritt)
  • Traktamenten.
  • Milersättning (18:50 kr/mil avdragsgillt)

Hur bokför man ej avdragsgilla kostnader?

Man brukar bokföra ej skattemässigt avdragsgilla kostnader på egna konton i bokföringen där texten ”ej avdragsgill” finns med som kontobeskrivning för kontot eftersom det då blir lättare att särskilja de avdragsgilla kostnaderna från de ej avdragsgilla kostnaderna när deklarationen skall upprättas.

Hur räknas reseavdrag ut?

Om du reser till och från ditt arbete kan du ha rätt till avdrag i din deklaration för kostnader du haft. Du kan dock bara göra avdrag med den del som överstiger 11 000 kronor. Har du exempelvis haft utgifter på 12 000 kronor kan du dra av 1 000 kronor i din deklaration (12 000 – 11 000 kr = 1 000 kr).

Vad är reseersättning?

Reseersättning är en kostnadsersättning från arbetsgivaren till den anställde i samband med tjänsteresor. Ersättningen är skattefri om inte schablonbeloppen överskrids. Reseersättningen ska betalas ut i god tid så att den anställde inte ska belastas i sin vanliga ekonomi.

Varför bokföra ej avdragsgilla kostnader?

Ej avdragsgilla kostnader är det som man inte kan ta med i det skattemässiga resultatet när man gör sin inkomstdeklaration. Kostnaderna måste fortfarande redovisas i bokföringen och det är därför viktigt att man använder separata konton, dvs konton som är ”ej avdragsgill”.

Hur bokför man avdragsgilla kostnader?

För att du som företagare skall kunna dra av “rätt” kostnader behöver den typen av kostnad kunna “passa in” i din SNI-kod. Även kostnader som som är nödvändiga för att driva verksamheten får tas upp som avdragsgilla. Det kan vara till exempel kontorshyra, elräkning för lokal och så vidare.

Share this post