Frågor

Var sker flest mopedolyckor?

Var sker flest mopedolyckor?

Högst antal olyckor sker i Stockholms län och minst antal i Jämtland. Våren är här och entusiastiska ungdomar kickar igång nya moppeäventyr. Att ha ett eget fordon lockar till frihetskänsla, och det är inte alltid unga tänker på risker som rullgrus, trottoarkanter, skarpa svängar eller rent av halt väglag.

Hur stor andel av mopedolyckor med dödlig utgång eller personskada sker i stadstrafik?

De flesta mopedister (74 %) omkommer eller skadas svårt i tätbebyggt område.

Hur många dör i mopedolyckor?

Varje år sker omkring 2 000 skador bland mopedister. Enligt polisrapporterade olyckor har cirka fem mopedister (5,2) dött per år om man tar ett snitt över de senaste fem åren (2016-2020). Sett till de senaste 10 åren är snittet 6,1 dödsfall.

Hur många av de som omkommer i mopedolyckor har saknat eller tappat hjälmen?

Drygt hälften av de dödade (2004-2012) saknade hjälm/tappat hjälmen vid olyckan. Om alla använt hjälm och spänt fast den korrekt beräknas ca 3 mopedister per år ha överlevt.

Hur många mopedister dör utan hjälm?

Den officiella rapporten ”Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2016” från Trafikverket visar att 120 mopedister omkom under åren 2004–2016 och att cirka 50 procent av dessa saknade hjälm eller hade tappat hjälmen vid olyckstillfället.

Hur många dör i mopedbil varje år?

På fem år har olyckor med mopedbilar ökat med drygt 256 procent. Fyra personer har dött och nio stycken skadats allvarligt. – Det här är ungdomar som kör bilar som de egentligen inte har någon utbildning för, säger Hans Löfgren, vd på Stockholms säkerhetscenter till Svt. I Sverige finns 9 458 mopedbilar.

Vad är den främsta anledningen till att en del mopedförare inte använder hjälm?

De största säkerhetsriskerna vid mopedkörning (alla åldrar) Minst fyra av tio omkomna i mopedolyckor åren 2005-2008 saknade eller tappade hjälmen vid olyckstillfället. 50 procent av mopederna i dessa olyckor var trimmade. Inget barn under 18 år som kört moped i de undersökta dödsolyckorna var alkoholpåverkad.

I vilken situation är risken störst för allvarligare olycka?

Vägar med höga hastigheter och utan mitträcke är de absolut farligaste vägarna att köra på. Höga hastigheter innebär höga risker. När det går fel, går det väldigt fel och konsekvenserna blir förödande. Avsaknaden av mitträcke innebär också en stor fara, med hjälp av mitträcke kan de mest dödliga olyckorna undvikas.

Share this post