Allmänning

Vad kan man anvanda en elmotor till?

Vad kan man använda en elmotor till?

SÅ FUNGERAR EN ELMOTOR Motorn i en elbil omvandlar ström från batteriet till mekanisk energi. Detta genererar ett cirkulerande magnetfält med hjälp av spolar som attraherar andra magneter som finns i motorn. Den resulterande kraften överförs till bilens axlar, med en rotationshastighet beroende på strömmens frekvens.

Hur mäter man upp en elmotor?

Det går bra att mäta från kontaktorn också i de flesta fall, men man bör vrida på motoraxeln om möjligt under mätningen, för beroende i vilket läge rotorn har stannat kan mätvärdena skilja ganska mycket mellan lindningarna även om det inte är något fel.

Vad ska du välja Y eller D koppling och varför?

Detta görs genom att använda någon av följande startmetoder. Start och uppvarvning sker med Y-kopplad motor. Omkoppling till D görs så snart som möjligt när ökningen av varvtal avtagit. Vid Y/D-start minskar startström och startmoment till mellan 25 och 30 % av värdena vid direktstart.

Vilka konsekvenser blir det om man av misstag Y kopplar en motor som borde D kopplas?

Det som händer om du D kopplar en 230/400V är att motorn bränns ganska fort. Om du Y kopplar en 400/690V motor får du bara ut halva effekten ur den.

Kan en elmotor generera ström?

Re: Använda elmotor som generator? Men grejen är ju att en sån motor fungerar ju genom att ett magnetfält roterar runt rotorn, inducerar en ström i den som i sin tur ger ett motriktat magnetfält som gör att den dras med.

Hur skapar Statorns tre lindningar ett roterande magnetfält i statorn?

I både statorn och rotorn ingår kärnor av järn som gemensamt bildar en magnetisk krets. De strömmar som finns i statorns respektive rotorns lindningar genererar ett flöde i den magnetiska kretsen. Flödet passerar i radiell riktning genom det luftgap som finns mellan statorn och rotorn.

Hur vet man om en elmotor är trasig?

Här är en typisk att-göra-lista för servicetekniker som felsöker en trasig motor:

  1. Försök inte att starta om motorn.
  2. Utför en grundläggande undersökning av motorn Sök efter rök.
  3. Samla in grundläggande information om motorn.
  4. Testa isoleringsresistansen hos ledningen och belastningskretsarna till jord.

Hur ändrar man rotationsriktning på en maskin som är anslutet med tre faser?

För att ändra rotationsriktning på en 3fas motor skiftar man två kablar med varandra. Spelar ingen roll vilka. Som på bilden svart blå brun kan antinge ändras till svart brun blå eller blå svart brun för att ge motsatt rotaton. Du behöver en fotpedal med trepolig slutning.

Share this post