Ny

Vad raknas som representation?

Vad räknas som representation?

Vad är representation? Representation, representation fees på engelska, är ett samlingsbegrepp för avdragsgilla utgifter som görs för att gynna verksamheten. Det kan vara kostnader för enklare förtäring, teaterbesök eller dylikt som har använts för att främja företagets verksamhet.

Vad gäller för representation?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. Reglerna innebär i sammanfattning enligt följande. Om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Vad ska stå med på representation?

Representation kräver underlag

  • Datum för representationen.
  • Namn, yrke eller funktion i företaget avseende samtliga personer mot vilka representationen har utövats.
  • Det eller de företag som representanterna har företrätt.
  • Syftet med representationen.

Får man dra av för representation?

Om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Hur man bokför representation?

Den del av en utgift för extern representation som avser ingående moms skall redovisas som en negativ skuld i balansräkningen fram till dess att momsskulden har blivit betald. Kostnader för extern representation klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som representationskostnader i kontogrupp 60.

Är smörgåstårta avdragsgill representation?

Förtäringen får inte vara av den karaktären att den kan anses ersätta en måltid, t ex smörgåstårta, landgång, korv med mos m.m. Med mindre värde menas högst 60 kr plus moms. Om beloppet överstiger 60 kr plus moms blir hela beloppet ej avdragsgillt. (Momsen får du fortfarande dra för representationen.)

Share this post