Frågor

Vad handlar konflikten i Sydsudan om?

Vad handlar konflikten i Sydsudan om?

Konflikten mellan Sudan och Sydsudan handlar främst om oljetillgångar och landgränser. Delningen av det tidigare Sudan gjorde att större delar av oljeresurserna blev en del av staten Sydsudan samtidigt som oljerören från Sydsudan går norröver genom Sudan.

När splittrades Sudan?

2011 delades landet i Sudan och Sydsudan sedan sydsudaneserna röstat för att bilda en självständig stat. Flera tvister återstår dock att lösa. Inom båda länderna pågår samtidigt inre konflikter.

Vilket språk talar man i Sydsudan?

EngelskSydsudan / Officiellt språkEngelska är ett västgermanskt språk, dock starkt påverkat av bland annat franska och latin. Det är världens mest spridda språk och fungerar i många delar av världen som lingua franca. Wikipedia

Hur ser situationen ut i Sudan idag?

Demokrati och rättigheter Sudan styrs av ett övergångsråd och en tillfällig regering, i vilka både militära och civila krafter är representerade. De övertog makten i landet efter en militärkupp våren 2019 då president Omar al-Bashirs 30-åriga regim avsattes.

Hur bor man i Sudan?

Sudan – Befolkning och språk. I Sudan lever hundratals folkgrupper och ett trettiotal olika språk talas. Uppemot sju av tio invånare räknar sig som araber, men många av dem har sitt ursprung i icke-arabiska folk. Bland minoriteterna finns beja, fur och guhayna.

Vad hette staden Kodok tidigare?

Kodok (före 1905 Fashoda) är en stad i delstaten Övre Nilen i Sydsudan, vid Vita Nilen. Staden är framför allt känd för en fransk-brittisk konflikt åren 1898–1899.

Hur många bor i Sudans huvudstad?

Detta ledde till andra sudanesiska inbördeskriget år 1983. Efter fortsatta politiska och militära stridigheter övertogs makten år 1989 i en oblodig statskupp av överste Omar al-Bashir varefter han utropade sig själv till Sudans president….Transporter.

Transportnät Antal Varav
Vägnät 31000 km (2019) 8000 km är asfalterade

Varför pratar man arabiska i Sudan?

Befolkningen i Sudan är en kombination av inhemska nilo-sahariskt-talande afrikaner och ättlingar till invandrare från Arabiska halvön. På grund av arabiseringsprocessen dominerar idag arabisk kultur i Sudan.

Share this post