Frågor

Vad ar Manoverkretsschema?

Vad är Manöverkretsschema?

Vad visar ett manöverkretsschema? Det visar hur själva styrningen ex reläer och kontaktorer är inkopplad. En slutande knapp sluter när den påverkas och är alltså brytande i sitt normalläge.

Vad är sant om Huvudkretsschema?

Huvudkretsschema bör innehålla storlek på huvudbrytare, säkrings gruppbeteckning och storlek för utgående grupper, kontaktor- och motorskyddsbeteckningar, beteckning på anslutningsplint, kabelnummer, samt beteckning och klartext på utgående grupp.

Vad är slutande kontakt?

Kontaktorn manövreras av en styrspänning som antingen bryter eller sluter kretsen. I kontaktorn finns tre slutande kontakter avsedda för trefasbelastning, dessa är märkta 1-2, 3-4 och 5-6. Ovansidans 1, 3 och 5 är också ofta märkta med L1, L2 och L3. Undersidans 2, 4 och 6 kan då vara märkta med T1, T2 och T3.

Hur ser en Hållkrets ut?

Det finns fler sådana beteckningar inom kretsscheman de sista som vi inte redan har gått igenom är -K som är relä, -A som betyder kapsling eller liknande, -X som är kopplingssplint etc, och -P som innebär signaldon. Det som är inringat i bilden ovan kallas för en hållkrets, en hållkrets tar över startknappens funktion.

Hur gör man ett kretsschema?

Ett kopplingsschema är en ritning, som visar hur elektriska komponenter sitter ihopkopplade. Vi ritar symboler som visar var komponenter ska vara i kretsen, så att man kan se alla delarna och sätta ihop dem.

Vilka tre Driftkategorier finns det för kontaktorer?

Driftkategorier

  • AC-1 Resistiv eller svagt induktiv last.
  • AC-2 Start av släpringade motorer, reversering och motorströms bromsning.
  • AC-3 Direktstart av kortslutna motorer, urkoppling under drift.
  • AC-4 Direktstart av kortslutna motorer, reversering, motorströmsbromsning och joggning.
  • AC-5a Koppling av gasurladdningslampor.

Vad är en NC kontakt?

NC-kopplingen används som standard i larmsystem och då kopplas inte heller tryckknappen direkt till något larmdon, utan istället till en centralapparat. Centralapparatens uppgift är att detektera förändringar i larmslingorna och det spelar ingen roll om det handlar om tillkoppling eller frånkoppling av strömflödet.

Vad är Nollnummer el?

Varje intern ledning inom en kapsling förses med ett unikt nollnummer (löpande) enligt: 01, 02, 03 o s v. Detta innebär att varje ledning alltid har samma märkning i varje ända. Om man tillämpar nollnummermärkning kommer man till situationer då man måste avvika från systemet.

Vad är en Hållkrets?

den heter hållkrets eftersom den ser till att kretsen håller sig spänningssatt trots att startknappen inte längre påverkas. Så hållkretsens jobb är alltså att göra så att du inte behöver stå vid knappen och hålla nere den heal tiden som motorn är igång.

Hur tolkar man ett kopplingsschema?

När det gäller just kopplingsscheman ser man tydligt vad som avses med seriella och parallella kopplingar. I den seriella måste strömman passera genom alla resistorerna i serie, och när det är parallellkopplade kan strömmen passera alla resistorerna parallellt.

Share this post