Blogga

Hur skriver vuxna?

Hur skriver vuxna?

Att få vara och ses som vuxen, autonom och kapabel är en del av att respekteras av andra och sig själv. Oavsett om du skriver en bearbetning av en text eller om du skriver en text som är lättläst från början så är tonaliteten viktig. Texten ska ge information, ibland kanske locka fram en känsla.

Hur skriver man en nia?

Förr niade man nämligen nedåt: personer som hade ett fint yrke titulerades efter det, medan Ni reserverades för tjänstefolket. Omskrivningar som den som det berör, patienten eller person som äger bostadsrättslägenhet gör texten stel och opersonlig.

Vad behöver man kunna som vuxen?

t. ex. väder, fest, idrott), på- och avklädning, byta underkläder, kunna avgöra när kläder är smutsiga eller trasiga, lägga i smutskorg. Övrig kroppsvård, killar Rakning, deo, rakvatten (hur mycket).

Hur pratar man med vuxna?

Vuxna som talar kan hålla långa monologer, vilket ungdomar inte gör i lika stor utsträckning. Ungdomar talar ofta med större inlevelse. De använder oftare ljudeffekter (härmar hur något låter) och växlar mellan låg och hög volym. Ämnena som diskuteras är ofta personliga.

Vad betyder Niande?

Många upplever att det är artigt att nia äldre personer men uppfattningen om vem som räknas som äldre varierar stort. Medan någon anser att niandet passar i samtal med personer i 55 – 60-årsåldern är det flera som uppger att de enbart niar personer som är minst 90 år.

Vad är Dua eller nia?

Ju äldre den anhöriga är desto oftare börjar prästen med att nia. Det ska markera respekt för den anhöriga och dess sorg. I den mån prästerna duar anhöriga är det ofta för att präst och anhörig känner varandra eller för att samtalet förs hemma hos den anhöriga. Då känns det mer intima duandet naturligast.

Hur man ska skriva argumenterande text?

Argumentation / Tänk igenom

  1. Tänk igenom och disponera din text innan du börjar!
  2. Ha alltid en tydlig tes!
  3. Se till att argumenten har med tesen att göra!
  4. Underbygg dina argument!
  5. Använd bara de starkaste argumenten!
  6. Bemöt tänkbara starka motargument!
  7. Raljera inte över en meningsmotståndares brister!

Share this post