Blogga

Varfor sitter faglar i trad?

Varför sitter fåglar i träd?

Ibland ser det ut som om de jagar varann, men det har inte uppstått något slagsmål. De flyger i små eller större grupper, och ”byter träd” om vartannat.

Varför samlas fåglar?

Han berättar att det är just när fåglarna ska sova som de samlas till så enorma flockar och menar att det är en fråga om trygghet mot rovfåglar. – Dels handlar det om tryggheten i att ”är vi många kanske de inte tar mig” men även om att vissa rovfåglar inte vill anfalla om de är för många, säger Anders Wirdheim.

Varför samlas kajorna?

– Kajor samlas i träden för att sova. Under de ljusa delarna av året då det finns gott om mat är fåglarna utspridda överallt. När det blir kallare och mörkare samlas de istället ofta nära människor, säger Kristina Snuttan Sundell, forskare i zoofysiologi vid Göteborgs Universitet.

Vilka träd gillar fåglar?

Några träd som fåglar gillar Ek: Nötskrika, nötkråka, ringduva och nötväcka gillar ekollon. Fruktträd som päron, äpple och körsbär: De drar till sig mycket insekter och därmed fåglar. Många fåglar äter dessutom av frukterna, till exempel trastar och småfåglar. Stenknäcken gillar körsbärskärnor.

Vad är det för fåglar som flyger i stora flockar?

Det påminner nästan mer om fiskstim under vattenytan när en stor flock starar flyger i formationer över himlen. Tyvärr tillhör starar en av de senaste 30 årens hårdast drabbade fågelpopulationer i Europa, men ännu kan sådana här stora flockar ses på sina håll.

Varför flyger kajor i stora flockar?

Under höst- och vinterkvällar samlas kajorna i stora flockar för att sova tillsammans, gärna mitt inne i stan. På dagarna letar de mat på helt andra håll, ofta långt ute på landsbygden, men i kvällningen samlas de igen inne i stan.

Var är kajorna på vintern?

En del kajor stannar kvar i Sverige på vintern, inte bara i Skåne, utan också i Uppland. Andra flyttar till sydligare länder. De kajor som flyttar brukar komma tillbaka redan i mars–april. Kajan är vanlig i södra och mellersta Sverige och dess utbredning har ökat under 1900-talet.

Share this post