Frågor

Vilket datum ar rocka sockorna 2021?

Vilket datum är rocka sockorna 2021?

Ta på dig olika strumpor i dag, hylla våra olikheter och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. FN har utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom och då rockar vi!

När rockar man sockorna 2022?

Metro Mode 21 March 2022 Den 21 mars varje år uppmärksammar vi Världsdagen för Downs syndrom, eller World Down Syndrome Day, genom att Rocka Sockorna. Initiativet går ut på att vi bär omaka strumpor för att visa att vi alla är olika men har samma rättigheter och värde.

Varför firas rocka sockorna 21 3?

Varför rockar man sockorna den 21/3? FN har utlyst den 21/3 till världsdagen för Downs syndrom (WDSD – World Down Syndrome Day). Personer med Downs syndrom har 3 uppsättningar av kromosom 21. Därför valde man 21/3 som World Down Syndrome Day.

Varför ska man rocka sockorna?

Man rockar sockorna därför alla fyra varianter av Downs syndrom beror på ett medfött genetiskt tillstånd kopplat till kromosompar 21. Kromosomparen ser i mikroskop nästan ut som sockor som ligger med hälarna mot varandra. Med att rocka sockorna hyllar vi olikheter och alla människors lika värde.

Vem kom på rocka sockorna?

För fyra år sedan blev då tioåriga Nathea Anemyr från Storebro rikskändis när hon fick Sverige att rocka sockorna genom att sätta på sig udda strumpor den 21 mars.

Varför har man rocka sockor?

FN har utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Dagen är vald eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Idén att rocka sockor kommer från att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Varför rocka sockorna 2022?

Måndag 21 mars 2022 tar vi i från tårna! Det är superenkelt att rocka sockorna, ta bara på dig två olika sockor så hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom och då rockar vi sockorna med tecken, musik och sång!

Varför rocka sockor?

Varför har man två olika strumpor?

VAD ÄR ”ROCKA SOCKARNA”? Den 21 mars är den officiella Downs syndromdagen. Datumet är valt eftersom personer med Downs syndrom i nästan alla fall har 3 exemplar av kromosom nummer 21. Genom att ta på sig olika strumpor visar man att man står upp för och hyllar olikheter.

Var kommer rocka sockorna ifrån?

Initiativet till ”Rocka sockorna” kommer från början från USA. Internationella Downs syndromdagen har firats i många länder runtom i världen sedan 2006. Nathea har fortsatt sitt engagemang.

Vem var det som skapade rocka sockorna?

Nathea och Noelle Anemyr. Nathea startade facebookevenemanget ”Rocka sockorna” 2015 för att uppmärksamma Downs syndrom. Från början är idén att klä sig i omaka sockar ett amerikanskt fenomen. 2014 startade Svenska Downföreningen ett initiativ som de kallade för ”Rocka dina sockar”.

https://www.youtube.com/watch?v=AipRbiap50o

Share this post