Populära

Varfor forska?

Varför forska?

Det är uppenbart att forskning behövs, men varför ska man forska? För den blivande forskaren är den viktigaste anled- ningen att forskning är det bästa sättet att stilla sin nyfiken- het: att få reda på hur det egentligen är och att testa idéer som man har formulerat i grupp eller enskilt.

Hur är det att jobba som forskare?

Vad gör forskare? Den traditionella bilden av en forskarutbildad person är att man forskar och undervisar på ett universitet eller en högskola. Normalt sett krävs en doktorsexamen för att arbeta som universitetslärare. Doktorander med anställning eller med utbildningsbidrag kan också undervisa.

Vem som helst kan forska?

En stor del av arbetet måste forskaren ändå göra själv: formulera hypotes, designa projekt, välja metod, analysera material och författa rapporter. Och vem som helst kan inte med fog kalla sig forskare, det finns standarder som måste följas internationellt för att man ska få ut sin examen.

Vad är att forska?

Forskning är en aktiv, planmässig och metodisk undersökning (studier) som bedrivs av forskare för att få nya kunskaper och öka vetandet. Vetenskap är sådan forskning (akademisk forskning, industriell forskning, viss privatforskning, med mera) som har resulterat i vetenskaplig eller akademisk publicering.

Hur forskar man som läkare?

Forskarutbildning för läkare För att antas på forskarnivå krävs att du har grundläggande behörighet och den särskilda behörighet som lärosätet kan ha angivit, samt att du bedöms ha förmåga att tillgodogöra dig utbildningen. Forskarutbildningar/tjänster publiceras direkt på lärosätenas webbplatser.

Vad behövs för att doktorera?

Vill du bli doktorand?

  • avlagt en examen på avancerad nivå,
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller.
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Hur svårt är det att bli forskare?

För att vara behörig att söka forskarutbildning måste man ha avlagd en grundexamen och dessutom ha studerat ett och samma ämne motsvarande minst ett och ett halvt års effektiva heltidsstudier och ta ut Kandidatexamen. Därefter läser man ett eller två år på avancerad nivå och skriver en magister- eller masteruppsats.

Vem kan bli forskare?

Vad kan man forska inom?

Exempel på forskning hos oss handlar om destinationsutveckling, evenemang, friluftsliv och naturturism, populärkultur som reseanledning, hållbarhets- och planeringsfrågor kopplat till turism, turismens arbetsmarknad och användningen av ny informations- och kommunikationsteknik inom turismen, för att nämna några.

Share this post