Allmänning

Hur ar det att jobba pa ett LSS boende?

Hur är det att jobba på ett LSS boende?

– En stödassistents arbetsuppgifter är väldigt varierande. Det huvudsakliga uppdraget är att främja den boendes förmågor och självständighet. I det dagliga arbetet ger man ett pedagogiskt stöd vid vardagliga aktiviteter, allt från stöd med matlagning, städning, fritidsaktiviteter och myndighetskontakt.

Hur är det att jobba med funktionshindrade?

För de som är vårdare för funktionshindrade så är det en del av vardagen att göra tunga lyft, utsättas för hot och våld, arbeta ensam mycket och en dålig löneutveckling. Det här leder till en hel del förslitningsskador och även värk i rygg, nacke och axlar.

Vilka uppgifter ingår i vård och omsorg?

Personlig vård, till exempel personlig hygien, munvård, kost och vätska, måltidssituation, vila och sömn, elimination och klädsel samt komplikationer vid långvarigt sängläge. Sociala och socialpedagogiska uppgifter, till exempel i form av samtal, kontakt och aktivering.

Vad tjänar man på LSS boende?

För en Boendestödjare är den genomsnittliga månadslönen 29 100 kr per månad. Inom den kommunala sektorn ligger lönen på 29 200 kr och inom den privata sektorn 28 700 kr. För närvarande är det 2020 års lönestatistik som visas.

Hur är det att jobba som Stödassistent?

Som stödassistent kan man arbeta med människor som har exempelvis fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsnedsättningar. Oavsett arbetsplats utgår man från personens individuella behov och arbetar medvetet för att den personen ska använda sina förmågor så självständigt som möjligt.

Vad krävs för att jobba som boendestödjare?

Många boendestödjare har erfarenhet av tidigare arbete inom funktionshinderområdet och en pedagogisk utbildning kan vara en lämplig bakgrund. Många har en utbildning inom vård- och omsorg på gymnasienivå, men även högskoleutbildning som socionom eller beteendevetare har blivit en vanligare bakgrund för boendestödjare.

Vad gör man som skötare?

Skötarens främsta uppgift är att stödja individen och motivera denne till att klara av sin vardag. Detta kan ske genom samtal och praktiskt samarbete i hemmet eller på sjukhusavdelningen. En skötare kan också arbeta på olika behandlingshem. Både manliga och kvinnliga personer med yrket kallas skötare.

Share this post