Rekommendationer

Vad ar en SIP mote?

Vad är en SIP möte?

Det är en förkortning av samordnad individuell plan. En SIP gör att du och dina närstående kan vara med och bestämma om hur vården eller omsorgen ska planeras, så att det blir så bra som möjligt. I texten används förkortningen SIP.

Vad säger lagen om SIP?

Samordnad individuell plan (SIP) är ett dokument och ett verktyg för samverkan, som ger en samlad beskrivning av individens pågående och planerade vård- och omsorgsinsatser. SIP ska ge en helhetsbild och förenklar för berörda som snabbt kan få en översikt av alla pågående insatser.

Vilka ska vara med på SIP möte?

Närstående kan delta i SIP-arbetet om barnet och familjen vill det. Det kan till exempel vara släktingar, kompisar eller andra viktiga personer i familjens eller barnets liv. SIP är till för att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kunna samordna sina insatser. Därför deltar alltid personal därifrån i arbetet.

Vad kan bli fel med SIP?

Det kan få stora konsekvenser. – Följden kan bli att man förvärras i sin psykiska ohälsa, att återhämtningsprocessen blir utdragen eftersom man upplever stress när samverkan mellan olika instanser inte fungerar. Det kan också vara att man förlorar tilliten till samhället eller att det påverkar ens ekonomiska situation.

Vad är den individuella planens syfte?

Den individuella planen ska handla om dina behov, styrkor och önskemål, minst lika mycket som stöd och behandling. Syftet med planen är att du ska få det samordnade stöd och den vård som du har rätt till och behöver. I planen ska framgå: vilka insatser som ska göras.

Vem kan begära SIP?

SIP kan användas oavsett ålder. Du själv och dina närstående kan också meddela socialtjänsten, skolan eller hälso- och sjukvården att en SIP önskas. I allt arbete med en SIP är det du som är huvudpersonen. Det är din situation, erfarenhet och upplevda behov som utgör utgångspunkten för SIP.

Vad blir undersköterskans roll i arbetet med att genomföra en SIP?

Ett arbete med SIP blir ett medel för att säkra den personcentrerade vården som vilar på partnerskap mellan patient, närstå- ende och professionella. Riksdagen lagstiftade, 2010, om att individuella planer ska upprättas när någon har behov av insatser både från socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Vem kan behöva en SIP?

Behöver du hjälp från både socialtjänst och hälso- och sjukvård är Västra Götalandsregionen och din kommun skyldiga att upprätta en SIP. Det står i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen samt Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. SIP kan användas oavsett ålder.

Share this post