Blogga

Vad ar Submaximal belastning?

Vad är Submaximal belastning?

Maximal syreupptagning (VO2max) är en oberoende prediktor för hjärt–kärlsjukdom och förtida död. VO2max mäts under maximalt arbete i arbetsfysiologiskt laboratorium, vilket av många skäl ofta inte är möjligt i kliniska sammanhang.

Vad säger VO2max?

Den maximala syreupptagningsförmågan, VO2max, eller i daglig tal benämnt som kondition, är ett mått på hur bra hjärtat och kärlen, via blodet, kan skicka ut syre till de arbetande musklerna och hur bra musklerna är på att tillgodogöra sig det syre de får.

Hur högt VO2max kan man ha?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Vad är Submaximalt konditionstest?

Beskrivning: Testpersonen får cykla på en individanpassad submaximalbelastning (ca 60 % av VO2max) under ca 6 minuter samtidigt som pulsen registreras. Utifrån pulsvärdet kan man sedan uppskatta den aeroba effekten. Aerobeffekt är ett mått på hur mycket syre som kroppen klarar av att förbruka under maximalt arbete.

Vad är Submaximalt?

Arbete som sker utan att den maximala syreupptagningsförmågan tas i anspråk.

Hur snabbt förbättra VO2max?

Hur mycket kan VO2max tränas upp? I stora studier har man sett att otränade individer ökar sitt maximala syreupptag ca 20% med träning. Livet är dock inte rättvist – en del ökar inte alls medan andra kan öka upp till 50%.

Hur får jag upp VO max?

Med intensiv träning menar vi 85-100 % av max. Träning med denna intensitet syftar främst till att öka hjärtats slagvolym och därmed VO2 max. För att öka hjärtats pumpkapacitet bör intensiteten vara hög, men det är, observera, inte nödvändigt med ett arbete till utmattning.

Vem har högst VO2max?

Topp 10 för män

score name sport
96.0 Bjørn Dæhlie Norwegian cross country skier
93.0 Kurt Asle Arvesen Road Cycling
92.5 Greg LeMond cycling
92.0 Matt Carpenter runner

Hur ska jag träna för att öka VO2max?

Share this post