Frågor

Hur satter man upp en flagga?

Hur sätter man upp en flagga?

Flaggan skall först hissas i topp och omedelbart därefter halas ner till angiven höjd. Då flaggan halas ner, skall den först hissas i topp. Flaggning på halv stång sker i regel vid följande tillfällen: Den dag då dödsfallet inträffat eller dagen efter samt den dag då jordfästningen äger rum.

Hur stor flagga ska man ha?

Flaggans storlek härleds till höjden på flaggstången – flaggans längd bör vara en fjärdedel av flaggstångens höjd. En 12 m. hög flaggstång bör ha en 3 m. lång flagga, 10 m.

Varför får man inte flagga på natten?

Att hala ned flaggan för natten visar respekt och vördnad för vår nationella symbol. Flaggan skall behandlas med respekt. Den skall hissas ordentligt i topp mot flaggstångsknoppen med flagglinan sträckt.

Hur får man flagga?

Flaggan hissas då först i topp för att därefter halas till angiven höjd. På kvällen halas flaggan genom att först hissas i topp och sedan halas ned. Fritidsbåtar får föra svensk flagga alla tider på dygnet när de är under gång. Efter angöring gäller samma flaggningstider som till lands.

Hur knyter man fast en flagga?

Det bästa är att använda en enkel eller dubbel skotstek, som det vänstra exemplet visar. Detta funkar bra om man har flagglina och det är repöglor i flaggan. Dock har många av dagens flaggor och flagglinor plastkrokar likt de två övriga exemplen. Vilket även detta är ett smidigt alternativ.

Hur monterar man en Flagglina?

  1. Trä linan (A) genom kulans roterande fäste (B) och skruva fast det i flaggstångens topp med de tre medföljande skruvarna (C).
  2. C.
  3. A.
  4. ca 12 mm mellanrum.
  5. Hög mutter (6)
  6. Kontrollera med jämna mellanrum att muttrarna är ordentligt åtdragna och att flagglinan är i god kondition (extra viktigt vid invändig lina).

Hur vet man hur hög flaggstången är?

Enklaste sättet att snabbt mäta hur hög din flaggstång är: 1) Ställ dig på ca 10-30 meters avstånd från flaggstången. 2) Håll upp en penna framför dig så att den precis täcker flaggstången i ditt synfält. 3) Fäll ned pennan vid flaggstångsfoten, dvs.

Hur hög är flaggstången?

Placering och storlek av flagga Ett riktmärke man brukar förhålla sig till är att flaggstången bör överstiga byggnadens taknock med en tredjedel av sin totala längd. Exempelvis: ditt hus mäter 6 meter till taknocken, då ska flaggstången vara 9 meter lång.

Kan man få böter om man inte tar ner flaggan?

Reglerna är inga lagar, så du kan inte få böter eller liknande om du skulle ha flaggan hissad hela sommaren.

Får svenska flaggan röra marken?

Flaggan bör inte vara hissad under mörker. När flaggan hissas eller halas får den inte röra marken. Privatpersoner rekommenderas att flagga på allmänna flaggdagar. Inom statliga– och kommunala myndigheter samt försvaret är det en regel att alltid flagga dessa dagar.

Share this post