Trendig

Vilka regler och forutsattningar galler for att vistas i naturen som larare med skolklasser?

Vilka regler och förutsättningar gäller för att vistas i naturen som lärare med skolklasser?

Alla barn ska få tillgång till Sveriges natur. Det finns evidens för att utomhusundervisning med regelbunden fysisk aktivitet och naturkontakt både direkt och indirekt kan ha positiva och meningsfulla effekter på lärande, skolprestationer, hälsa och välbefinnande, samt på elevernas personliga och sociala utveckling.

Vilka två värden för individen är det centrala i friluftsliv?

Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefin- nande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet.

Vad man menar med att friluftslivet är mångfacetterat?

Resonera om vad man menar med att friluftslivet är mångfacetterat: Det menas med att friluftslivets kan vara väldigt många olika aktiviteter, som åka skidor, åka snowboard eller gå på en vandring i skogen, det varierar mycket också på miljön vad för aktivitet man gör t. ex man kan inte åka skidor där det är ingen snö.

Hur många Friluftsdagar?

Riksdagen fattade år 1927 beslut om att friluftsliv skulle utövas under minst 15 skoldagar per år. Antalet obligatoriska friluftsdagar har sedan varierat mellan 15 och 20 dagar per år fram till 1994 då friluftsdagarna blev frivilliga. Sedan dess, men även innan, har de minskat.

Hur kan friluftsliv påverka din hälsa?

Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv, där naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet och kan underlätta för sociala kontakter.

Vad är en friluftsdag?

Friluftsdag innebär att skolklasser tillbringar åtminstone större delen av skoldagen ute i det fria, till exempel i naturen. Det kan avse en idrottsdag eller en upplevelsedag.

Varför har man friluftsdag?

En friluftsdag skapar möjlighet till kompetensutveckling och lärande, om natur och klimat till exempel, frågor som kan kopplas till organisationens hållbarhetsarbete. Mycket tyder på att utomhusvistelse under arbetsdagen leder till större kreativitet, bättre fokus och sammanhållning.

Share this post