Rekommendationer

Kan kungen ta damen i schack?

Kan kungen ta damen i schack?

Kungen är den allra viktigaste pjäsen, men det är också en av de svagaste. Kungen kan bara flyttas en ruta i vilken riktning som helst – framåt, bakåt, i sidled, och diagonalt. Kungen kan aldrig flyttas in i schack (där en pjäs kan slå). När kungen blir anfallen av en annan pjäs kallas det ”schack”.

Hur kan kungen gå i schack?

Varje pjäs har sitt eget unika sätt att flyttas. Det finns vissa likheter mellan hur de olika pjäserna flyttas. Alla pjäser utom springaren flyttas i en rak linje: horisontellt, vertikalt eller diagonalt. De kan inte flyttas förbi brädets kant och återkomma på andra sidan.

Får damen gå som en häst?

Löparens värde brukar betraktas som lika stort som hästens och mindre än tornet. Drottningen kan röra sig både som tornet och löparen, dvs både horisontellt och vertikalt samt diagonalt över spelplanen.

Hur ska damen stå i schack?

En tumregel när man ska sätta upp pjäserna är att den vita damen ska stå på en vit ruta på d-filen. Observera att damerna står mot varandra och kungarna mot varandra. Brädet ska vara vänt så att vardera spelare har en vit ruta närmast till höger (h1 respektive a8).

Får kungen gå bakåt i schack?

Ingen pjäs (förutom Springaren, se nedan) får hoppa över någon annan. Kungen är den viktigaste pjäsen — eftersom att de går ut på att fånga motståndarens kung. Den kan endast röra sig en ruta åt vilket håll som helst.

Hur får drottningen gå?

Placering och rörelsemönster Damen kan förflytta sig ett valfritt antal rutor vertikalt, horisontellt eller diagonalt (i en rak linje), utan att hoppa över någon av motståndarens eller ens egna pjäser. Det betyder att damen är som en kombination av ett torn och en löpare.

Hur många steg får drottningen gå?

Löparen kan gå hur många steg som helst precis som tornet, och löparen kan inte hoppa över någon pjäs. Damen(Q) Damen kallas även för drottning. Damen kan gå rakt precis som tornet, och snett precis som lö- paren. Damen kan gå hur många steg som helst, men kan inte hoppa över någon pjäs.

Share this post