Rekommendationer

Var gar Benguelastrommen?

Var går Benguelaströmmen?

På södra halvklotet strömmar kallt vatten norrut på havets östsidor och sprider sig sedan västerut och vidare söderut. Exempel på sådana kalla strömmar är Peruströmmen och Benguelaströmmen.

Får delta vid Indiska oceanen?

Det förekommer seismisk och vulkanisk aktivitet utmed den stora mittryggen i oceanen. Fyra stora floder – Indus, Ganges–Brahmaputra, Irrawaddy och Zambezi – mynnar i Indiska oceanen och tillför omkring 1 900 km3 färskvatten årligen.

Vilka länder ligger nära Indiska oceanen?

Brittiska territoriet i Indiska oceanen

  • Diego Garcia.
  • Seychellerna.
  • Maldiverna.
  • Komorerna.
  • Crozetöarna.

Vad är motorn bakom Golfströmmen?

Vattnets täthet Själva motorn bakom vattenutbytet i havsströmmarna finns i själva havsvattnet. Det är vattnets täthet som är avgörande. Den bestäms av två faktorer: temperaturen och salthalten. Termohalin konvektion Kallt och saltrikt vatten är tyngre och sjunker därför.

Vilket världshav ligger utanför Indien?

Indiska oceanen Havet har fått sitt namn efter Indien som med sin långa vidsträckta kust och centrala läge i oceanens norra del helt dominerar kartbilden. Medeldjupet är 3 890 meter och största djupet finns i Sundagraven söder om Java, 7 450 meter djup. Salthalten i de stora öppna haven är ungefär 3,5%.

Vad är det för temperatur i Indiska oceanen?

Vattnets temperatur och salthalt Den norra delen av Indiska oceanen ligger helt inom den tropiska klimatzonen och ytvattnet är där omkring 20 °C eller varmare, medan Antarktis i söder är omgivet av kallt vatten.

Finns det bara ett hav?

Historiskt sett fanns det fyra hav: Atlanten, Stilla havet, Indiska och Arktiska. Men de flesta länder – inklusive USA – erkänner nu också södra havet (Antarktis) som det femte havet. Men Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanerna är kända som de tre stora haven på planeten på grund av deras stora förlängning.

Hur många procent hav?

​Havet täcker mer än 70 procent av jordens yta, men människan har bara utforskat fem procent.

Vilka afrikanska länder har kust mot Indiska oceanen?

Somalia ligger längst ut på det kilformiga utskott på östra Afrika som kallas Afrikas horn. Landet, som till ytan är nästan en och en halv gång så stort som Sverige, har långa kuster mot Indiska oceanen i öster och mot Adenviken i norr.

Share this post