Allmänning

Vad gor kommunerna av tvang och frivilligt?

Vad gör kommunerna av tvång och frivilligt?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Några av de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, äldreomsorg och socialtjänst. Vissa verksamheter är kommunerna skyldiga att tillhandahålla enligt lag, medan andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokala politiker.

Vad betyder kommunal verksamhet?

Kommunal verksamhet är sådan verksamhet som drivs av kommunen. Den kommunala kompetensen begränsar vilka uppgifter som kan drivas av kommunen. Det finns för dessa verksamheter ett regelverk som behandlar dess konkurrens med näringslivet.

Vad är socialnämnden i kommunen?

Socialnämnden (SN) har uppdraget att utföra kommunens uppgifter inom ramen för socialtjänstlagen (SoL), lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS), lagar om färdtjänst och riksfärdtjänst, det kommunala ansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL), lagen om vård av unga (LVU), lagen om vård av …

Vad är kommunerna skyldiga att göra?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Vilka är kommunens tre huvudsakliga inkomstkällor?

Kommunerna lägger mest pengar på grundskola, gymnasieskola och övrig utbildning, samt äldre- och handikappomsorg. Kommunerna behöver pengar för att kunna klara av alla sina uppgifter. De tre viktigaste sätten för kommunerna att få in pengar är följande: Kommunalskatt är den största inkomstkällan för kommunerna.

Vad betyder ordet kommunal?

Kommunal[redigera | redigera wikitext] Kommunal – något att göra med kommun. Kommunalråd – en förtroendepost och en titel i svenska kommuner. Kommunalpolitiker – en kommunalt arbetande politiker. Kommunal verksamhet – verksamhet som drivs av kommunen.

Vad menas med socialnämnden?

Socialnämnden ansvarar för stadsövergripande frågor som rör sociala frågor som till exempel socialtjänst, ekonomiskt bistånd och omsorg om personer med funktionsnedsättning. samverkan med frivilligorganisationer på det sociala området.

Vad har kommunerna ansvar för?

Share this post